Ştiri locale

Opt pui de câine, abandonați la marginea unei păduri din Vâlcele. Polițiștii covăsneni fac verificări

Speriați, înfometați și însetați, așa au fost găsiți marți după-amiază 8 pui de câine, abandonați în apropierea unei păduri din Vâlcele, pe drumul Armatei. Norocul a făcut să fie găsiți de o femeie cu suflet mare, care n-a putut rămâne impasibilă, i-a luat acasă și le-a oferit mâncare, apă și adăpost pentru o noapte.

Pentru că mai are acasă două cățelușe, spune că nu își permite să păstreze puii, astfel că a încercat să găsească soluții din partea autorităților competente, dar s-a lovit de câteva ziduri. Femeia ne-a povestit întreaga întâmplare, în speranța că va reuși, totuși, să le găsească puilor niște stăpâni iubitori. Până când le vor fi plasaţi într-un adăpost, persoanele care doresc să adopte un pui de câine pot lua legătura cu femeia care i-a găsit și care i-a adăpostit în ultimele zile, la numărul de telefon: 0762 668 639.

Publicitate

„Opt suflete nevinovate luate brusc de lângă mamă și lăsate în voia sorții pe un drum în apropiere de pădure. De ce? Pentru că o persoană (că om îmi este dificil să îi spun) a decis probabil că sunt prea mulți și greu de găsit stăpân pentru fiecare dintre ei… Am sunat la 112, au încercat să îmi facă legătura la Protecția Animalelor, dar fără succes. Mi s-a spus să caut un adăpost și să sun la ei. Am sunat, mi s-a spus că doar din Sfântu Gheorghe îi poate lua, nu și dacă i-am găsit în Vâlcele (…) Eu i-am luat în noaptea aceea acasă și i-am hrănit, le-am dat apă, i-am pus la adăpost cu speranța că se găsește cineva să mă ajute să le găsim un loc în siguranță și în care își vor găsi căsuțe fiecare (…) Poate se află și cine a putut să îi lase așa. E crud și inuman. Un vecin îmi spunea că ar fi văzut un Jeep care i-a lăsat, însă nu a văzut numărul de înmatriculare”, ne-a scris Cătălina Irena Lucas.

Puii au între 6 și 8 săptămâni și deși sunt speriați și dezorientați, sunt prietenoși și jucăuși. Din păcate, pentru că nu sunt microcipați, șansele ca proprietarul să fie găsit și tras la răspundere sunt destul de mici, iar în zonă camerele de supraveghere sunt o raritate.

Contactați de redacția We Radio, polițiștii covăsneni din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor au transmis că se vor deplasa în zonă și vor face verificări, urmând să sesizeze autoritățile competente pentru ca puii să fie preluați în siguranță și plasați în adăpost sau spre adopție.

„Colegii din cadrul biroului pentru Protecția Animalelor se vor deplasa pe teren, la Vâlcele, pentru a efectua verificări și a lua măsurile legale care se impun. Gestionarea câinilor fără stăpân intră în competența autorităților publice locale, astfel că vor fi sesizate autoritățile competente în vederea demarării procedurilor de plasare în adăpost a câinilor sau în vederea adopției”, ne-a transmis purtătorul de cuvânt al IPJ Covasna, insp. de poliție Radu Stroe.

Deși legislația obligă autoritățile locale să încheie contracte în acest sens, unii localnici spun că în comuna Vâlcele nu există serviciu de gestionare a câinilor fără adăpost, și nici parteneriate încheiate în acest sens cu adăposturile din alte localități, astfel că haitele de câini lăsați liberi nu sunt o raritate în zonă.

Potrivit legii, proprietarii de câini care nu își vaccinează antirabic patrupezii riscă amenzi contravenționale între 3.000 și 12.000 lei, iar pentru lipsa microcipării, sancțiunea este cuprinsă între 5.000 și 10.000 lei. Contravenție este considerată și nerespectarea obligației de a steriliza animalul, fiind sancționată cu amendă între 5.000 și 10.000 lei, iar pentru neasigurarea unui adăpost corespunzător, hrană și apă suficiente, proprietarii câinilor riscă amenzi între 3.000 și 12.000 lei. Din păcate, mulți proprietari nu își sterilizează animalele, acestea ajungând să se înmulțească, iar puii, care reprezintă „o cheltuială în plus”, ajung de cele mai multe ori să fie abandonați sau chiar uciși.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio