Ştiri locale

Omletă din 600 de ouă, cârnaţi de 10 metri şi pâine uriaşă, la Parada cârnaţilor de la Sfântu Gheorghe

Organizatorii Paradei cârnaţilor, care va avea loc la sfârşitul acestei săptămâni la Sfântu Gheorghe, au pregătit câteva surprize pentru concurenţi şi pentru public – un mic dejun cu o omletă din 600 de ouă, cârnat în lungime de 10 metri şi o pâine uriaşă cu cartofi şi cârnaţi.

Grubisics Levente, unul dintre organizatorii evenimentului, a declarat că la concursul de preparat cârnaţi s-au înscris 50 de echipe din ţară şi străinătate, formate din câte patru bucătari şi şase suporteri, iar la Festivalul verzei, care se va desfăşura în paralel, s-au înscris aproape 15 echipe.

Acesta a menţionat că sâmbătă, în deschiderea festivalului, va fi organizat un „mic dejun public”, în cadrul căruia vor putea fi degustate o omletă cu cârnaţi, precum şi o pâine cu cartofi şi cârnaţi coaptă de o renumită brutărie din zonă, care în anul 2013 a intrat în Cartea Recordurilor cu cea mai mare pâine tradiţională cu cartofi din lume, care a cântărit 96,6 kilograme.

Concursul propriu-zis va începe la ora 12:00, iar fiecare echipă va avea la dispoziţie câte 10 kilograme de carne de porc pentru a prepara câte 10 metri de cârnaţi.

Anul acesta, participanţii nu vor avea voie să aducă de acasă carne şi produse din carne de porc, având în vedere măsurile instituite de autorităţi în scopul prevenirii extinderii pestei porcine.

Grubisics Levente a menţionat că sponsorul principal al evenimentului, grupul Bertis, va prelua reţeta echipei câştigătoare, iar cârnaţii vor putea fi găsiţi pe viitor în galantarele magazinelor, aşa cum s-a întâmplat şi cu reţeta premiată anul trecut.

Cele două evenimente gastronomice se vor desfăşura la Sala sporturilor „Szabó Kati” din Sfântu Gheorghe, iar publicul va putea intra cu bilete de 10 lei, preţul incluzând o porţie de cârnaţi şi o bere sau o băutură răcoritoare.

Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, a precizat că aceste festivaluri fac parte din strategia autorităţilor locale de promovare turistică a zonei, alături de alte evenimente gastronomice anuale, precum festivalul florilor comestibile, festivalul preparatelor la ceaun, festivalul cartofului, festivalul kurtoskolacs şi deliciilor dulci, festivalul barbeque şi festivalul apelor minerale, în cadrul căruia are loc şi un concurs de preparat clătite.

(Agerpres)

Program complet

09:00 – 10:00 Înregistrarea (preluarea banderolelor), decorarea mesei, pregătiri

09:30 – Tăierea pâinii uriașă cu cârnați

10:00 – 11:00 Mic dejun public pentru competitori

11:00 – 11:30 Preluarea cărnii și a accesoriilor

11:45 – 12:00 Deschiderea oficială a concursului

12:00 – 14:00 Prepararea şi umplerea cârnaţilor

12:00 – 15:00 Concursul preparatelor din varză

12:00 – 14:00 Transmisiune Live pe Facebook (Sepsi Rádió, We Radio)

14:00 – Pregătirea unui cârnat de 10 m

14:00 – 17:30 Jurizare (Parada Cârnaților, Festivalul Verzei)

14:00 – 18:00 Muzică cu Ansamblul folcloric din Cașinul Nou

18:00 – 18:30 Decernarea premiilor

banner we radio