Ştiri

OFICIAL. Toate școlile şi grădiniţele din România vor fi închise începând de miercuri până pe 22 martie

Toate școlile şi grădiniţele din România vor fi închise începând de miercuri, 11 martie, până în 22 martie, a anunțat premierul Ludovic Orban. Măsura ar putea fi prelungită, dacă situația o impune, au precizat aceleași surse.

Măsura a fost luată pentru a-i feri pe elevi de orice contaminare, a spus Orban.

Publicitate

Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU) a decis marți închiderea tuturor școlilor şi grădiniţelor din România începând de miercuri, 11 martie, până pe 22 martie. Există posibilitatea ca măsura să fie prelungită, dacă situația o va impune.

„Astăzi am avut o discuție legată de mai multe subiecte. Sigur, am luat decizia care vă va fi prezentată de domnul ministru, decizia de suspendare a cursurilor în învățământul preuniversitar pe o perioadă limitată, cu posibilitate de prelungire. 11 martie-22 martie inclusiv”, a anunțat premierul Orban.

Numărul persoanelor infectate cu coronavirus pe teritoriul țării a crescut luni la 17, după ce au fost raportate două noi cazuri, în București și Buzău. Duminică, au fost confirmate două cazuri de infectare cu coronavirus.

Principalele declarații:

Ludovic Orban:

„A mai avut loc o reuniune a comitetului. Guvernul, instituțiile, conducătorii de instituții sunt mobilizați, urmărim desfășurările și încercăm zi de zi să luăm cele mai bune măsuri.

Astăzi am avut o discuție legată de mai multe subiecte. Sigur, am luat decizia care vă va fi prezentată de domnul ministru, decizia de suspendare a cursurilor în învățământul preuniversitar pe o perioadă limitată, cu posibilitate de prelungire. 11 martie-22 martie inclusiv.

Vreau să accentuez că e o măsură cu caracter preventiv. La baza deciziei au stat mai multe considerații. Primul argument este intrarea în țară a persoanelor care vin din zone cu o largă răspândire a epidemiei. Avem informații că mai mulți cetățeni români și-au făcut bagajele și se pare că mulți au pornit spre România, din Lombardia.

Am discutat despre întărirea unor măsuri la granița, să avem capacitatea de a lua cele mai bune decizii.

De asemenea, decizia este luată pe o perioadă relativ scurtă de timp, e vorba de 8 zile de curs. Vrem să vedem evoluția în ceea ce privește numărul de diagnostice și grija noastră principală este de a ferii elevii de orice risc de contaminare care ar putea apărea în cadrul cursurilor care se organizează la școală.

Am luat măsuri de întărire a controlului la graniță, vor prezenta domnii miniștri, atât pe rutier cât și pe feroviar.

Sigur, de asemenea am analizat mai în detaliu diferite proceduri, mecanisme prin care să reducem pe cât posibil riscul de contaminare, de la cum funcționează izolarea la domiciliu, cum se efectuează ancheta epidemiologică, cum putem crește numărul de medici implicați”.

Toate cazurile confirmate până acum în România au ca sursă Italia. Astfel, ministrul de Interne a anunțat suspendarea tuturor zborurilor spre și dinspre Italia, iar cei care vin dinspre China, Iran și Coreea de Sud, cu zbor indirect sau prin alte puncte de trecere ale frontierei, sunt obligați să intre în carantină sau în izolare la domiciliu, pe proprie răspundere.

Reamintim, autoritățile au decis interzicerea evenimentelor la care participă mai mult de o mie de persoane, pe tot teritoriul României. Totodată, au anunțat că vor fi suspendate până la 31 martie cursurile în școlile în care apar cazuri de coronavirus, dar și că va fi limitat accesul în spitale al studenților la medicină.

În acest context, Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din București și-a suspendat activitatea până la finalul lunii. UMF „Lucian Blaga” din Sibiu și-a suspendat cursurile, UMF „Ovivius” Constanța nu mai desfășoară lucrări practice în spitale, iar la UMF Iași activitatea continuă pe platformele on-line.

Publicitate
banner we radio