Ştiri

Oficial: Lista Guvernului Ciolacu, fără UDMR. Ce miniștri vor face parte din noul Cabinet

Liderii Coaliției au purtat negocieri marți pentru noul Guvern Ciolacu. PNL și PSD și-au anunțat ministerele, însă președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că negocierile cu PNL pentru ministerele din Guvernul Ciolacu au eșuat, nereușind să ajungă la un consens.

Lista Guvernului Ciolacu, însă fără UDMR, a fost anunțată marți seară. Astfel, lista ministerelor din partea PSD care vor face parte din noul Guvern cuprinde Ministerul Transporturilor, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Agriculturii, Ministerul Economiei și Turismului, Ministerul Apărării, Ministerul Familiei și Tineretului, Ministerul Digitalizării, Ministerul Muncii și Ministerul Sănătății.

În ceea ce privește PNL, vorbim de Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Finanțelor, Ministerul Justiției, Ministerul de Externe, Ministerul Dezvoltării, Ministerul Mediului, Ministerul Educației, Ministerul Culturii și Ministerul Energiei.

Secretarul General al Guvernului va fi Mircea Abrudean. Vicepremierii vor fi Marian Neacșu, din partea PSD, și Cătălin Predoiu, din partea PNL.

Lista Guvernului Ciolacu

Premier: Marcel Ciolacu

Secretarul General al Guvernului: Mircea Abrudean

Vicepremier PSD: Marian Neacșu

Vicepremier PNL: Cătălin Predoiu

Miniștri PSD

 • Transporturi – Sorin Grindeanu
 • Fonduri Europene – Adrian Câciu
 • Agricultură – Florin Barbu
 • Economie și Turism – Radu Oprea
 • Apărare – Angel Tîlvăr
 • Familie si Tineret – Gabriela Firea
 • Digitalizare – Bogdan Ivan
 • Muncă – Marius Budăi
 • Sănătate – Alexandru Rafila

Miniștri PNL

 • Vicepremier și ministrul Afacerilor Interne: Cătălin Predoiu
 • Finanțe: Marcel Boloș
 • Justiție: Alina Gorghiu
 • Externe: Luminița Odobescu
 • Dezvoltare: Adrian Veștea
 • Mediu: Mircea Fechet
 • Educație: Ligia Deca
 • Cultură: Raluca Turcan
 • Energie: Sebastian Burduja

Negocierile UDMR-PNL au eşuat

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunțat marți seară că negocierile cu PNL pentru ministerele din Guvernul Ciolacu au eșuat.

„Se face rocada în aceste zile, potrivit acordului politic semnat în 2021, este prevăzută schimbarea premierului și lucruri legate de această rocadă. E logic că se merge pe acest acord semnat. La fel de logic este să urmărești și restul acordului. Am impresia că și urmărirea respectarea acordului se referă doar la rotația premierilor, în rest totul este în aer și cei doi parteneri au zis că au împărțit toate ministerele între PSD și PNL și au spus că ei renunță la două ministere pentru UDMR. Logic lucrurile aici scapă într-o prăpastie. Dacă mergem pe un acord semnat în 2021 ar trebui să mergem pe această linie. Noi am discutat și colegii au spus că nu putem continua nici cu Ministerul Dezvoltării și Mediului. Eu am zis că nu e corect, că avem rezultate, că am lucrat profesionist, transparent și extrem de serios la toate ministerele. Nu putem să mergem mai departe fără Dezvoltare. Am mai făcut un pas, am arătat flexibilitate. Schimbăm oferta și spunem că mergem cu Mediul și alegem un alt minister pe lângă Mediu. Astăzi am făcut oferta să preluăm Ministerul Mediului și să preluăm Ministerul Energiei. Nu s-a putut nici această variantă. PNL are atât Ministerul Dezvoltării, cât și Mediul. Nu poate renunța la niciunul dintre ministere. Marcel Ciolacu a oferit PNL trei ministere pentru a păstra UDMR la guvernare”, a mai declarat Kelemen.

Președintele UDMR a mai spus că „lucrurile se opresc, fiindcă nu au reușit să ajungă la un consens”.

„Regret enorm de mult, dar la impuse nu se poate lucra. Am arătat seriozitate, profesionalism, responsabilitate. Am făcut toate eforturile posibile și am arătat deschidere și flexibilitate în tot parcursul negocierilor. Până nu sunt trimise listele și programul de guvernare în Parlament nu se poate zice că s-a închis această etapă. Până mâine dimineață se poate schimba. Vedem ce se va întâmpla zilele viitoare”, a declarat Kelemen Hunor.

Ciolacu afirmă că UDMR nu e parte din coaliție, în acest moment

Noul premier desemnat, Marcel Ciolacu, a confirmat la rândul său că PSD, la fel ca PNL, a votat două variante de guverne, una formată din reprezentanți PSD-PNL-UDMR, și una doar din reprezentanți PNL-PSD, subliniind că „în acest moment, UDMR nu face parte din coaliție”, dar că în următoarele ore ar urma să se ajungă la o decizie definitivă.

„Cu regret o spun, în acest moment UDMR, și mai ales colegii mei Tanczos Barna, Cseke Attila și Kelemen Hunor, nu sunt în această coaliție, dar seara nu s-a terminat”, a spus Marcel Ciolacu, adăugând că imediat după conferința de presă din această seară vor avea loc noi discuții, pentru ca UDMR să accepte ministerele pe care PNL și PSD sunt dispuși să le cedeze.

Indiferent de poziția UDMR, varianta oficială a noului Guvern Ciolacu va fi depusă la Parlament în această seară, pentru ca audierile miniștrilor propuși să aibă loc mâine, miercuri, în comisiile speciale parlamentare: „În această seată se depune lista miniștrilor, ca să se poată face calendarul de audieri mâine la comisii”.

Ciolacu a spus că n-are pretenții de la UDMR. ”Sper să rămânem prieteni”.

Publicitate
banner we radio