Ştiri locale

Ocolitoare de legătură între Ilieni şi viitoarea centură a municipiului Sfântu Gheorghe

Consiliul Județean (CJ) Covasna are în plan construirea unei variante ocolitoare care va lega porțiunea de drum dintre localitățile Sfântu Gheorghe și Ilieni, de viitoarea șosea de centură a municipiului.

Noul drum județean va fi realizat în cadrul Programului Operațional Regional 2021-2027 și, potrivit autorităților județene, va reduce traficul intens care traversează cele două localități, va spori siguranța rutieră, va reduce timpii și distanța de deplasare, și va reduce semnificativ poluarea.

Publicitate

„Intenționăm ca din sumele atrase prin Proiectul Operațional Regional să construim o ocolitoare care va lega drumul județean dintre Sfântu Gheorghe și Ilieni, cu centura municipiului Sfântu Gheorghe, care este o finanțare și o lucrare deja pornită, contractul de finanțare a fost deja semnat de Municipalitate cu Uniunea Europeană. Intenționăm ca în termen de 2-3 ani de zile să construim o ocolitoare. Azi am adoptat nota conceptuală și tema de proiectare pentru acest tronson de drum”, a explicat președintele CJ Covasna, Tamás Sándor, în cadrul conferinței lunare InfoJudețean. 

Pentru realizarea proiectului de investiție „Drumul județean Sfântu Gheorghe – ocolitoare municipiul Sfântu Gheorghe (Chilieni)”, care va porni din DN 12 (km 2+830), de la intersecția cu sens giratoriu, au fost gândite două variante.

Prima presupune realizarea unei ocolitoare în lungime de aproximativ 5,8 km, care va trece prin extravilanul municipiului Sfântu Gheorghe și al localității Ilieni, va traversa Râul Olt, unde se va construi un pod nou cu o lungime de aproximativ 200 m. Drumul va urma amplasamentul DJ 112 – de la km 16+750 (intersecția cu DC 32) și până la km 18+500, iar pe o lungime de 0,68 km va urma amplasamentul DC 33.

Și a doua variantă propusă de autoritățile județene presupune edificarea podului în lungime de aproximativ 200 m peste Râul Olt, însă drumul va ocoli localitatea Ilieni până la intersecția cu DC 32. De aici, noul drum județean va urma traseul DJ112 până la limita intravilanului municipiului Sfântu Gheorghe (km 18+500) și traseul străzii Jókai Mór până la intersecția cu DN13E (strada József Attila). Lungimea tronsonului a fost estimată la 7,8 km.

„Vom face două variante, iar în funcție de sumele pe care le vom putea atrage de la Uniunea Europeană, vom alege varianta pe care vom merge la depunerea de proiecte (…) Varianta 1 este un tronson de drum de la marginea municipiului Sfântu Gheorghe, iar varianta a 2-a este de la sensul giratoriu din strada Jókai Mór (…) Vrem să cuplăm acest drum județean cu ocolitoarea Sfântu Gheorghe care iese în Chilieni și Coșeni, deci cele două ocolitoare să se întâlnească”, a mai spus președintele CJ Covasna.

În prima variantă, valoarea estimată a lucrărilor de execuție se ridică la 50.000.000 lei (fără TVA), iar în a doua variantă propusă, valoarea estimată a cheltuielilor este de 58.000.000 lei (fără TVA).

Pentru realizarea ocolitoarei, CJ Covasna va demara procedura de expropriere a terenurilor aferente investiției, urmând ca acestea să fie trecute în domeniul public al Județului Covasna.

În cursul zilei de miercuri, consilierii județeni au aprobat în unanimitate notele conceptuale și temele de proiectare ale ambelor variante propuse.

Viitoarea ocolitoare ar urma să ducă, printre altele, la îmbunătățirea condițiilor de trafic, reducerea consumului de carburanți, piese de schimb, respectiv la prelungirea duratei de viață a autovehiculelor, reducerea accidentelor rutiere, dar și la protecția mediului prin reducerea cantităților de praf, zgomot și noxe.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio