Ştiri

VIDEO. O ursoaică de 300 kg a fost tranchilizată le etajul 3 al unei locuințe din Braşov

Un val de indignare a cuprins România după ce un pui de urs a fost împușcat la Sibiu. Animalul încerca să scape  din jungla urbană și să se ducă acasă.

La Brașov a existat un caz similar în urmă cu câțiva ani, când pericolul pentru oameni era mult mai mare, dar totul a fost tratat raţional, iar o ursoaică de 300 de kilograme a fost tranchilizată, fără să fie ucisă.

Directorul general al Asociației „Direcția pentru Monitorizarea și Protecția Animalelor” din Braşov, Flavius Bărbulescu, omul care a coordonat zeci de astfel de capturări de urși în mediul urban, pe străzile municipiului Brașov, spune că întreaga acțiune de la Sibiu „a fost un haos total, dându-se dovadă de o totală lipsă de coordonare a factorilor implicați. Și era normal să se întâmple așa, având în vedere că în România nu există foarte multe persoane specializate în asemenea acțiuni, după cum trebuie să remarcăm faptul că nu există proceduri sau reglementări legale care să poată fi aplicate în asemenea cazuri”, spus Bărbulescu, citat de newsbv.ro.

Bărbulescu recunoaşte că trebuia să aleagă tot timpul între siguranța cetățenilor și a oamenilor pe care îi coordona sau siguranța și viața ursului, care așa cum știm cu toții este o specie protejată de legislație, și orice s-ar fi întâmplat cu acesta sau cu vreun cetățean de pe stradă care ar fi fost atacat ar fi răspuns penal.

Bărbulescu este cel care a coordonat acum câţiva ani echipa care a capturat o ursoaică de aproape 300 kg, de pe acoperișul unei clădiri cu trei etaje, ziua în amiaza mare, la ora 10.00, în plin centrul municipiului Brașov. Mai mult, ursoaică era însoțită de un pui, ceea ce o putea determina să devină foarte violentă în comportament, pentru a-și apăra puiul.

Din fericire, ursoaica și puiul au ajuns acolo unde le era locul: în pădure. Situațiile nu pot fi comparabile decât din perspectiva faptului că urșii se aflau liberi prin oraș, însă spre deosebire de cel de la Sibiu, ursoaica capturată în viață împreună cu puiul a fost un caz mult mai grav.

De aceea, concluzia este una singură: cei care au gestionat situaţia de la Sibiu nu s-au priceput, nu au avut instrumentele legale la îndemână și au acționat heirupist.

Iată filmarea capturării ursoaicei, cu mențiunea că filmul este needitat și necenzurat (conține cuvinte vulgare):

Publicitate
banner we radio