Ştiri locale

O sută de tineri din județul Covasna au obținut granturi de 25.000 de euro pentru a-și deschide propriile afaceri

700 de tineri din județul Covasna, care doresc să își înființeze propriile afaceri, au aplicat în cursul anului trecut pentru granturi în cadrul programului „Perspective pentru tineri NEETs”, iar 100 dintre aceștia au fost declarați eligibili și au primit câte o finanțare nerambursabilă în valoare de 25.000 de euro.

Proiectul, demarat în toamna anului trecut, este adresat tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani, șomeri, care nu urmează o formă de învățământ și nu sunt în curs de formare profesională, condițiile fiind ca aceștia să fi absolvit cel puțin 10 clase, să aibă domiciliul stabil în județ, să nu fie studenți, angajați, proprietari sau acționari într-o firmă, și să nu se afle în concediu plătit pentru creșterea copilului.

Participanții își pot dezvolta competențele prin intermediul unui curs de formare antreprenorială, la finalul căruia pot aplica pentru finanțarea planurilor de afaceri. Potrivit inițiatorilor, contractul cu numărul 100 a fost încheiat în data de 28 decembrie, de un tânăr din Baraolt care va înființa o firmă de tehnică dentară digitală, menită să sprijine activitatea stomatologilor din zonă.

„Proiectul nu a fost o noutate pentru mine, deoarece și tatăl meu a început o afacere în acest fel, a câștigat un grant de 40.000 de euro și l-a folosit pentru a-și construi propriul laborator de tehnică dentară. Suma mă ajută foarte mult pe partea dezvoltare a firmei, acum am un buget (…) Noi spunem că nu există stomatolog fără un tehnician dentar, deci cred că este esențial să pregătim materialele care vor fi folosite de medicii și chirurgii dentari. Datorită proiectului, pot cumpăra dispozitive și echipamente care până acum nu au fost accesibile în Baraolt, motiv pentru care specialiștii căutau soluții în orașele din împrejurime (…) Includerea tehnologiei digitale este foarte importantă în acest domeniu, deoarece în timp ce tatăl meu lucrează cu metode analogice, eu la firma mea voi putea profita de cele mai noi tehnologii. Tot ce trebuia făcut în altă parte până acum, în viitor se va putea face acasă, la Baraolt”, a transmis Bende Márk, tânărul din orașul Baraolt care a semnat contractul cu numărul 100.

Până în prezent, tinerii din județ au obținut finanțări pentru proiecte de afaceri în domeniile turism, tehnologii în jocuri online, tehnologii medicale, industria textilă, industria cosmetică, mecanică auto, sau organizare evenimente.

„Au fost 8 sesiuni, și vor mai fi organizate și altele, vor fi proiecte noi în 2024. Programul este diferit de altele de tipul StartUp derulate, pentru că se adresează tinerilor NEETs (…) Cursurile au avut o durată de 40 de ore și au fost derulate la Sfântu Gheorghe, Baraolt și Târgu Secuiesc, dar și în alte orașe mari din Regiunea Centru”, ne-a spus Bús Ildikó din cadrul Biroului de Presă StartUp HUB.

Programul a fost implementat de StartUp HUB – Centrul pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, Educația Adulților și Formării Profesionale, prin Fondul Social European, în cadrul Programului Operațional Resurse Umane 2014-2020.

Cursul de competențe antreprenoriale este autorizat ANC și se adresează tinerilor din județele Covasna, Harghita, Mureș, Brașov, Alba și Sibiu.

Mai multe informații despre program, condițiile de participare și viitoarele apeluri pot fi aflate  de pe site-ul www.startupcovasna.ro.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio