
O asistentă de la Spitalul Târgu Secuiesc a câștigat în instanță după ce i-a fost scăzut salariul pentru că avea manichiura necorespunzătoare
O asistentă angajată la Spitalul din Târgu Secuiesc, sancționată de conducerea unității medicale în vara anului trecut după ce s-ar fi prezentat la muncă având manichiura necorespunzătoare, a obținut în instanță o sancțiune mai blândă.
În luna august, Comisia de disciplină din cadrul Spitalului Municipal a luat decizia de a-i reduce angajatei salariul cu 10% timp de o lună pentru „neconformarea la prevederile fișei postului cu privire la ținută, întrucât s-a prezentat la locul de muncă cu manichiura necorespunzătoare”. Decizia a fost motivată prin faptul că asistenta nu s-a conformat celor două avertismente verbale primite, încălcând obligațiile privind controlul și prevenirea infecțiilor.
Femeia a atacat în instanță, prin Sindicatul Sanitas, sancțiunea disciplinară iar Tribunalul Covasna a admis, în parte, contestația angajatei, modificând decizia unității medicale în avertisment scris.
„Tip soluție: Admite în parte cererea formulată de reclamantul Sindicatul Sanitas Covasna, în numele şi pentru membrul de sindicat (…), în contradictoriu cu pârâtul Spitalul Municipal Târgu Secuiesc. Dispune modificarea art.1 al Dispoziţiei în felul următor: Salariata se sancţionează disciplinar cu avertisment scris, conform art.248 lit. a Codul muncii”, se arată în soluția pe scurt pronunțată de Tribunalul Covasna.
În motivarea lor, judecătorii au arătat că deși faptele asistentei ar fi putut avea consecințe grave, „în situaţia de față, acestea nu s-au produs”. Mai mult, potrivit sentinței, asistenta a avut o conduită corespunzătoare la locul de muncă și nu a mai fost sancționată disciplinar anterior.
„Raportat la împrejurarea că reclamanta nu a mai fost sancționată disciplinar, că a avut o conduită corespunzătoare la locul de muncă, instanța constată că sancțiunea avertismentului scris este suficientă pentru responsabilizarea şi conștientizarea reclamantei pentru a se conforma pe viitor reglementărilor legale în ceea ce privește sarcinile de serviciu şi comportamentul adecvat la locul de muncă”, se arată în sentința Tribunalului Covasna.
Spitalul Municipal Târgu Secuiesc s-a apărat în proces arătând că până la aplicarea sancțiunii disciplinare, reclamantei i s-a atras atenţia verbal şi i s-a pus în vedere de două ori să se prezinte cu manichiura corespunzătoare.
„Cu toate acestea, angajata a refuzat să se conformeze, motiv pentru care doamna doctor a solicitat conducerii spitalului aplicarea unei sancţiuni disciplinare la data de 30 iunie, respectiv 2 iulie, cu reducerea salariului cu 5% respectiv cu 10%”, se arată în întâmpinare.
Conducerea unității medicale a precizat că asistenta s-a prezentat cu manichiura făcută inclusiv în fața comisiei de disciplină, în condițiile în care normele medicale prevăd că „în vederea asigurării igienei corecte şi eficiente a mâinilor, personalului medico-sanitar şi de îngrijire îi este interzisă purtarea inelelor, brățărilor, ceasurilor sau altor bijuterii” și „este interzisă în unități medicale purtarea unghiilor lungi, lăcuite sau artificiale”.
Spitalul Municipal Târgu Secuiesc menține poziția formulată față de reclamantă
Decizia nu este definitivă și a fost deja atacată de conducerea Spitalului. Managerul unității medicale, Canea Kocsis András, ne-a precizat că instituția pe care o conduce își menține poziția și consideră că sancțiunea inițială aplicată de Comisia de disciplină a fost una proporțională cu gravitatea faptei.
„Spitalul Municipal Târgu Secuiesc menține poziția formulată față de reclamantă. Considerăm că în acest caz Comisia de disciplină a dat o sancțiune corectă, proporțională cu gravitatea faptei”, ne-a declarat managerul spitalului, care a mai precizat că asistenta este în continuare angajată în cadrul unității medicale.
„În regulamentele de ordine interioară ale tuturor spitalelor există anumite norme privind igiena”
Contactat telefonic, președintele Sindicatului Sanitas Covasna ne-a explicat că acesta este primul caz de acest gen ajuns în instanță în județul Covasna, precizând, totodată, că la nivelul fiecărei unități medicale există reguli stricte privind igiena unghiilor și părului, respectiv purtarea bijuteriilor la locul de muncă.
„Suntem în faza de apel, dosarul este la Curtea de Apel, la Tribunalul Covasna ni s-a admis în parte cererea și s-a înlocuit sancțiunea de reducere a salariului, prin avertisment scris (…) La nivelul județului, de ani de zile, am în medie undeva la 10 cereri către instanțe vizând sancțiuni de tot felul. Pe lângă acelea, mai avem încă o dată pe atâtea pe care le rezolvăm amiabil la nivelul angajatorului, nu este un fenomen. Acesta este primul caz de acest gen pe care îl avem în ultimii 15 ani, pe o asemenea temă. Sunt în regulamentele de ordine interioară ale tuturor spitalelor niște norme privind igiena, vizând partea de bijuterii, unghii și păr, pe perioada cât se desfășoară activitatea (…) Doamna asistentă, din ce am înțeles, urma să meargă la o cununie, s-a suprapus cu un control de la DSP și au prins-o cu unghiile făcute, cu unghii false”, a precizat președintele Sindicatului Sanitas Covasna, Vasile Neagovici.
Termenul pentru următoarea înfățișare nu a fost stabilit încă, însă conducerea Sindicatului Sanitas are convingerea că instanța va menține decizia pronunțată inițial, de transformare a sancțiunii în avertisment scris.
(Ioana Ardeleanu)