Ştiri locale

Numărul grenadelor descoperite în depozitul din Topliţa a ajuns la 800. Acţiunea va fi reluată miercuri

Aproximativ 800 de grenade incendiare, provenind din Primul Război Mondial, au fost scoase pana acum de pirotehnişti din depozitul descoperit la Topliţa, operaţiunea fiind sistată pe timpul nopţii şi fiind reluată în aceasta dimineaţa.

Şeful Centrului Operaţional al ISU Harghita, col. Ovidiu Dudu, a declarat că luni, în ziua descoperirii depozitului subteran, au fost extrase aproximativ 250 de grenade, iar marţi au fost aduse la suprafaţă alte 550.

Publicitate

În cursul zilei de marţi, la operaţiune au participat pirotehniştii de la Unitatea Specială de Intervenţie în Situaţii de Urgenţă Ciolpani şi cei de la ISU Harghita, în vreme ce echipajele din Mureş şi Covasna au fost retrase luni seara.

La faţa locului s-au mai aflat un container tip Multirisc, din dotarea ISU Harghita, o autospecială cu apă şi spumă, o ambulanţă SMURD, dar şi mai mulţi jandarmi.

Misiunea a fost una dificilă, pirotehniştii lucrând în schimburi pentru scoaterea la suprafaţă a elementelor de muniţie.

La fel ca în ziua de luni, cele 12 persoane evacuate din cinci imobile aflate în apropiere s-au putut întoarce pe timpul nopţii în locuinţele lor, specialiştii de la ISU garantând că nu se află în pericol.

Jandarmii şi poliţiştii au păzit în timpul nopţii atât groapa unde a fost descoperit depozitul cât şi cele aproximativ 800 de grenade extrase, operaţiunea fiind reluată miercuri dimineaţă.

Depozitul de muniţie a fost descoperit la o adâncime de aproximativ patru metri de muncitorii care efectuau lucrări de excavaţie pentru extinderea reţelei de canalizare.

Aceasta este cea mai mare acţiune pirotehnică din Harghita din ultimii 20 ani, în judeţ fiind găsite frecvent elemente de muniţie, dar nu într-un număr atât de mare.

(Agerpres)

Publicitate
banner we radio