Ştiri locale

Numărul beneficiarilor de ajutor social din județul Covasna a scăzut constant în ultimii 5 ani

Numărul dosarelor de ajutor social din județul Covasna a scăzut constant în ultimii 5 ani, ajungând de la 1.984 în 2018, la 1.601 la finalul anului trecut, potrivit datelor Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Covasna. Cifrele variază de la o lună la alta, și de la o localitate la alta.

Într-un răspuns la solicitarea We Radio, reprezentanții AJPIS Covasna ne-au transmis că la finalul lunii decembrie, comuna Bățani înregistra cel mai mare număr de familii beneficiare de venit minim garantat, în vreme ce comunele Malnaș şi Chichiş înregistrau cel mai mic număr.

Publicitate

La Sfântu Gheorghe, de exemplu, dacă la finalul anului 2020 erau înregistrate 148 de dosare, în perioada similară a anului următor cifra a scăzut la 107, iar în luna decembrie a anului trecut a ajuns la 85. Reprezentanții Direcției de Asistență Socială Sfântu Gheorghe pun scăderea pe seama faptului că o parte dintre beneficiari aleg să plece la muncă în străinătate. Pe de altă parte, asistații social sunt obligați să presteze un anumit număr de ore în folosul comunității, iar cei care nu se conformează, sunt tăiați de la ajutor.

„Numărul familiilor beneficiare diferă de la o lună la alta: în ianuarie 2020 aveam 112 familii, iar în luna decembrie a aceluiași an am avut 148 de familii. În decembrie 2021 au fost 107 familii, iar în decembrie 2022 au fost 85 de familii. Numărul beneficiarilor scade şi pentru că nu respectă condiţiile, nu prestează munca obligatorie în folosul comunității. Un alt motiv ar fi că acum pot pleca la muncă în străinătate, iar ajutorul social e prea mic. Cei mai mulți depun cererea de ajutor social pentru a beneficia de asigurarea de sănătate”, ne-a explicat Mike Ildikó, șef serviciu în cadrul Direcției de Asistență Socială Sfântu Gheorghe.

În ceea ce privește valoarea ajutorului social, suma acordată pentru o persoană este de 149 de lei. Important de precizat este faptul că cifrele se referă la dosare (familii) și nu neapărat la beneficiari unici, iar suma diferă în funcție de numărul persoanelor aflate în întreținere. Așa se face că în evidențele autorităților locale din Sfântu Gheorghe există un beneficiar care are alte 9 persoane în întreținere, pentru care se acordă lunar un venit minim garantat de 746 lei (74,6 lei/membru).

„Fiind vorba despre familii, putem înmulți cu o medie de 3,5 pentru a afla numărul total al persoanelor. Valoarea ajutorului social este 149 lei pentru o persoană, dar diferă de la caz la caz. Astfel, o familie cu două persoane primeşte 269 lei, una cu trei persoane primește 376 lei, 4 persoane primesc 465 lei, 5 persoane – 554 lei, 6 persoane – 593 lei, 7 persoane – 631 lei, 8 persoane – 669 lei, 9 persoane – 708 lei, iar 10 persoane – 746 lei. Există o singură situaţie cu 10 persoane, avem în evidență o familie din Őrkő”, ne-a mai explicat Mike Ildikó.

Și în comuna Ozun, cea mai mare din judeţ, numărul dosarelor de ajutor social este în scădere. Primarul Bordás Enikő ne-a precizat că pentru a nu pierde acest drept, beneficiarii lucrează, printre altele, la întreținerea spațiilor verzi, iar activitatea este monitorizată de Poliția Locală, instituție responsabilă și cu întocmirea programului de lucru.

„Avem mai puțin de 80 de familii beneficiare de ajutor social în localitate, cifra este în scădere față de anii trecuți, pentru că în urmă cu vreo 10 ani am avut și peste 100 de familii beneficiare. Vin la muncă, avem o grămadă de lucrări de întreținere a spațiilor publice, a spațiilor verzi, ajută inclusiv la curățenia din localitate, adună gunoaiele de pe marginea drumurilor publice, din parcuri, deci cu ajutorul lor facem multe. Poliția Locală Ozun este cea care monitorizează această activitate, printre altele, organizează programul persoanelor beneficiare de ajutor social. Mai avem și persoane care prestează muncă în folosul comunității prin hotărâri judecătorești, pentru amenzile pe care le au, de exemplu, dar activitatea aceasta merge destul de bine la noi. Sunt și persoane care nu vin, se mai întâmplă, dar în astfel de cazuri îi scoatem de pe lista beneficiarilor”, ne-a spus primarul Bordás Enikő.

Autoritățile locale din Baraolt se mândresc cu faptul că, față de acum 10 ani când în evidența Direcției de Asistență Socială erau peste 500 de dosare, în prezent numărul acestora a scăzut la 26. Primarul Benedek Huszár János spune că instituția pe care o conduce colaborează cu firmele din zonă, pentru a ajuta persoanele apte de muncă să se angajeze.

„Avem 26 de dosare, vorbim de 26 de persoane din care 19 sunt apte de muncă. Cu 10 ani în urmă aveam peste 500 de persoane beneficiare de ajutor social. Acum, din zona Baraoltului, Aita Mare are doar doi asistați social, iar la polul opus, comuna Bățani are vreo 800. Explicația pentru scăderea numărului este că după eșecul minei, care a fost închisă de la mijlocul anilor `90 și până în 2007, cei care au rămas fără locuri de muncă au fost declarați șomeri și asistați social. Între timp, cei în vârstă au ieșit la pensie, iar cei mai tineri fie și-au găsit alte locuri de muncă, fie au plecat în străinătate. Noi încercăm să comunicăm cu firmele, le transmitem care sunt oamenii apți de muncă, cei care ar avea posibilitatea de a se angaja, pentru a rezolva această situație. Încercăm să diminuăm numărul asistaților social, ei să aibă locuri de muncă, iar firmele să aibă forță de muncă. În momentul de față, în zona Baraolt nu locurile de muncă sunt problema, șomajul este aproape inexistent, problema este că antreprenorii nu prea găsesc forță de muncă”, ne-a explicat primarul Benedek Huszár János.

Situația asistaților social arată și mai bine în comuna Turia, unde în luna decembrie a anului trecut erau înregistrate doar 4 persoane, iar în urmă cu un an, 6.

„La noi, la ajutor social sunt 4 persoane, mai sunt câteva familii care primesc pachete cu ajutoare, dar ca beneficiari de venit minim garantat, să vină la Primărie să lucreze, avem doar 4 persoane – este cel mai mic număr din tot judeţul. Anul trecut am avut 6 persoane, dar la noi trebuie şi muncit dacă cineva primeşte ajutor social”, ne-a declarat primarul Daragus Attila.

La Vâlcele a crescut numărul beneficiarilor

La polul opus este comuna Vâlcele, unde numărul dosarelor a crescut anul trecut, față de perioada similară a anului 2021.

„Depinde de la o lună la alta. De exemplu, în luna decembrie a anului 2021 am avut 209 familii beneficiare de venit minim garantat, iar în decembrie 2022 am avut 214 dosare, la noi este în creștere. Aceste persoane trebuie să presteze ore de muncă în folosul comunității, și vin la muncă, pentru că dacă nu se prezintă li se suspendă dosarele de ajutor social”, ne-a explicat Dullo Maria Magdolna, referent în cadrul Primăriei Vâlcele.

La fel ca în cazul cartierului Őrkő din Sfântu Gheorghe, unde datorită componenței etnice există beneficiari cu multe persoane în întreținere, și autoritățile locale din Vâlcele au în evidență o familie cu 13 membri (2 adulți și 11 copii), valoarea ajutorului social acordat lunar fiind de 810 lei (62,30 lei / membru). Satele aparținătoare Araci, Ariușd, Hetea și Vâlcele însumează una dintre cele mai mari comunități rome din județ.

Și la Târgu Secuiesc, numărul beneficiarilor a fost în creștere anul trecut. Astfel, dacă în decembrie 2021 în evidențele autorităților locale erau 32 de familii (58 de persoane), la finalul anului trecut cifra a crescut la 38 de familii (62 de persoane).

Primarul municipiului, Bokor Tibor, ne-a transmis că toate persoanele care se află în evidențele Primăriei ca beneficiare de ajutor social prestează muncă în folosul comunității.

„Lucrează la salubrizarea aleilor din parcuri și a căilor de acces. Durata muncii se calculează în funcție de valoarea ajutorului social: 170 ore înmulțit cu valoarea ajutorului social / salariu minim brut pe țară”, ne-a transmis edilul.

Conform datelor AJPIS Covasna, numărul beneficiarilor de ajutor social din județ era de 1.984 în 2018, iar un an mai târziu a scăzut la 1.795. În 2020 numărul beneficiarilor a crescut ușor la 1.803, însă a scăzut în anul următor la 1.702. La finalul anului trecut, conform evidențelor instituției, erau înregistrate 1.601 dosare.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio