Meteo, Ştiri locale

Nu scăpăm de viscol! Cod galben inclusiv în Covasna

Administrația Națională de Meteorologie a emis luni o avertizare Cod galben de intensificări ale vântului la munte și ninsori viscolite în zona montană, care vizează 26 de județe, printre care și Covasna. Vezi harta de sus.

Potrivit meteorologilor, de luni, începând cu ora 14:00, și până marți la ora 20:00, vântul va prezenta intensificări, cu viteze de 65…75 km/h, iar îndeosebi în zona înaltă, rafalele vor depăși 90 km/h și va fi viscol.

Vor fi intervale în care în Banat, Crișana, Transilvania și Maramureș rafalele vor depăși 55…65 de km/h și izolat 70…80 km/h.

Temporar va ninge în masivele montane din nordul țării, iar în restul zonei de munte, în Maramureș și în nord-estul Transilvaniei, la început vor fi precipitații mixte, favorizând formarea de polei, apoi vor predomina ninsorile.

Cantitățile de precipitații vor fi mai însemnate în Carpații Occidentali, nordul Carpaților Orientali și în vestul Carpaților Meridionali, unde vor depăși local 15 l/mp și izolat 20…25 l/mp, iar la atitudini în general de peste 1500 m se va depune strat consistent de zăpadă.

Intensificări ale vântului, cu rafale în general de 45…55 km/h, vor fi și în restul teritoriului. Precipitații mai ales sub formă de ploaie și lapoviță se vor semnala și în celelate regiuni, izolat vor fi condiții de polei, iar în sud-vest, cantitățile de apă vor depăși 10…15 l/mp.

De asemenea, de marţi seară până miercuri la ora 20:00 intră în vigoare un alt cod galben (vezi harta de jos) de intensificări ale vântului și zăpadă spulberată în zona montană înaltă.

În zona înaltă de muntevântul va prezenta intensificări cu rafale ce vor depăși 80…100 km/h, spulberând zăpada și determinând scăderea vizibilității.

Publicitate