Ştiri locale

Nu mai sunt locuri în pensiunile covăsnene pentru noaptea de Revelion

Gradul de ocupare al pensiunilor covăsnene, afiliate Asociaţiei Naţionale de Turism Rural Ecologic şi Cultural din Romania (ANTREC), este de 50% pentru noaptea de Revelion, aceasta fiind capacitatea maximă de funcţionare permisă în contextul epidemiologic actual.

Vicepreşedintele ANTREC Covasna, Daragus Attila, a precizat că la mare căutare în acest an sunt unităţile turistice care oferă servicii wellness, dar şi ofertele all inclusive, iar prețurile pachetelor variază, în funcţie de oferte, între 150 lei / persoană pentru noaptea dintre ani, și pot ajunge chiar până la 2.000 de lei de persoană pentru 3 nopţi, ușor mai ridicate față de cele din anii trecuți.

„Majoritatea turiştilor preferă pensiunile care au şi restaurant. La cele care au restaurante, conform legii, e permis accesul la capacitate de 50%, mai mult de atât nu avem voie să primim. Celelalte care nu au restaurante de regulă lucrează la negru, n-au lege, din păcate acolo fac ce vor zâmbind. Nimeni nu îi controlează, n-au treabă cu nimeni, şi normal că dacă pot să facă vânzare, fac. Noi suntem mulţumiţi că, faţă de anul trecut, cel puţin putem să lucrăm şi cu 50%. Anul trecut tot la capacitate de 50% a fost, dar nu am putut face nimic pentru că a fost acea restricţie cu ora 21:00, trebuia să urce toată lumea în cameră. O prostie cum n-a văzut lumea, Revelionul este până cel puţin la ora 00:00, oamenii mergeau sus şi făceau Revelionul în cameră, distrugeau totul, erau reclamaţii. Aşa, cel puţin e voie în restaurant, până dimineaţa, nu e o problemă, iar cu 50% din capacitate putem să ne facem treaba. E bun şi atât, faţă de anul trecut”, ne-a explicat vicepreşedintele ANTREC Covasna.

Potrivit acestuia, pentru noaptea de Revelion toate locurile de cazare s-au ocupat într-o săptămână. Cei mai mulţi turişti vin din zone precum Bucureşti, Ploieşti, Galaţi, dar şi Braşov, şi aleg pensiunile covăsnene în special pentru preparatele tradiţionale şi pentru obiceiurile specifice zonei.

„Pregătim, ca de obicei, tăierea porcului, am avut şi de Crăciun pomana porcului, cu şorici, şi a fost foarte populară, aşa că vrem să organizăm şi de Revelion. În noaptea dintre ani pregătim gustări, mâncăruri tradiţionale, ceva special, dar şi deșert. Acum turiştii vin doar din ţară, avem numai români, nu avem nimic din afară. Cei mai mulţi vin din zona Bucureşti, Ploieşti, Galaţi, Braşov. Trebuie să ai o orchestră, ceva tradiţional românesc, dar şi ceva al locului, pentru că de asta vin în zona asta, fiindcă vor ceva din zona noastră. De exemplu, la români nu este un obicei ca pe data de 1 ianuarie să se mănânce linte cu cârnaţi afumaţi ca să ai mulţi bani, la noi este acest obicei, şi nu există casă în care să nu se mănânce linte pe data de 1 ianuarie. Sunt obiceiuri şi tradiţii care trebuie promovate. În plus, putem organiza în cursul zilei şi excursii la Tuşnad, Covasna sau la Sfântu Gheorghe”, a mai spus Daragus Attila.

În ceea ce priveşte preţurile, cele mai ridicate sunt în unităţile turistice care oferă servicii wellness, muzică live în noaptea dintre ani, sau care pregătesc tot felul de activităţi pentru turiştii care fac rezervări pentru mai multe zile. Administratorii se „bat” în oferte care mai de care mai atractive, iar unele pensiuni oferă sticle de şampanie gratuite cuplurilor, cărora le pregătesc şi focuri de tabără pentru o noapte de neuitat.

„Cele mai scumpe pot ajunge chiar şi până la 2.000 de lei de persoană pentru 3 nopţi. Depinde şi de unităţi: unii dau băutură la porţie în noaptea de Revelion, alţii au all inclusive, băutură şi mâncare cât doreşti, dar şi carnaval pe data de 1 ianuarie, şi normal că nu au cum să fie aceleaşi preţuri. Vom avea şi muzică live la unele unităţi, acolo preţurile iar sunt mai ridicate pentru că acum costă 2.000 de euro dacă vrei să ai muzică live bună de Revelion, un DJ e mult mai ieftin. Sunt unii care cer 150 de lei de persoană în noaptea de Revelion, dar sunt unii care au camere şi cu 400 de lei, all inclusive, băutură fără limită şi muzică live, orchestră. Oamenii se organizează, important este să se simtă bine turistul şi să se întoarcă anul următor, eventual să mai aducă şi alte persoane”, a explicat vicepreşedintele ANTREC Covasna.

Cazare doar cu certificat verde; cei care nu au pot face test rapid la pensiune

Conform legii, pentru a se putea caza, în acest an turiştii trebuie să prezinte fie un certificat verde, fie rezultatul negativ al unui test Covid-19, iar pentru cei care nu au certificat verde, pensiunile pun la dispoziţie teste rapide.

Vicepreşedintele ANTREC Covasna spune că majoritatea turiştilor au înţeles şi respectă regulile impuse pentru limitarea răspândirii virusului, iar administratorii pensiunilor se asigură că oferă cele mai bune condiţii, astfel încât riscul de infectare să fie cât mai scăzut.

„A fost anunţat şi pe site-urile unităţilor de cazare că este necesar certificatul verde, asta e legea peste tot, dar turiştii pot aduce şi rezultatul unui test negativ. Cei care vor să se distreze, pot face aşa un efort o dată pe an, pentru Revelion. De Crăciun nu am avut controale, nu ştiu cum va fi în noaptea de Revelion, dar nu este o problemă, în general lumea respectă regulile. Eventual, dacă sunt persoane care nu au certificat, pot face testul rapid la unitatea de cazare, important este să nu fie bolnavi turiştii. Faţă de anul trecut e bine, deja oamenii vin, se simt bine, dar trebuie responsabilitate din partea tuturor. Noi avem grijă să aibă fiecare dezinfectant de mâini, să fie dezinfectat peste tot, şi îi rugăm să aibă grijă unii de ceilalţi. Încercăm să ne simţim bine dar cu responsabilitate”, a mai spus Daragus Attila.

În județul Covasna, în reţeaua Asociației Naționale de Turism Rural Ecologic și Cultural sunt incluse 12 pensiuni.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio