Ştiri

Noua Lege de legalizare a bacşişului prinde contur

Legalizarea bacşişului, care va fi fiscalizat şi care va putea fi încasat de angajaţii din industria horeca, va fi posibilă în urma unei iniţiative a patronatelor din Turism, susţinută de Ministerul Finanţelor.

„Bacşişul va fi opţional, nu obligatoriu, iar banii vor ajunge la cei ce prestează serviciile şi nu la antreprenori. Avantajele vor fi şi pentru stat”, spune Dragoş Anastasiu, Tourism Task Force.

Publicitate

Măsura va duce la creşterea veniturilor angajaţilor din industria ospitalităţii şi la stabilizarea forţei de muncă, a adăugat Dragoş Petrescu, Entrepreneurship Task Force.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, care a discutat măsura cu reprezentanţii din industrie, spune că măsura este o practică europeană. „Legalizarea bacşişului este o practică europeană, nu ştiu dacă sunt maximum două ţări care nu o implementează”, a spus ministrul. Teodorovici spune că reglementarea bacşişului sprijină angajaţii din sector şi creează un mediu reglementat.

„Vom acţiona rapid. Dacă există o propunere de text, colegii mei de la ministerul de Finanţe, de la departamentul de legislaţie, dacă în următoarele zile pregătesc textul de act normativ primar şi apoi secundar, până la final de august. O să avem postate în zilele următoare un set de modificări din economie pe zona de Cod Fiscal şi de procedură fiscală, la care se pot adăuga şi acestea, astfel încât până la final de august să reglementăm această speţă”, a mai afirmat Teodorovici.

Noua reglementare face posibilă şi plata bacşişului cu cardul, care astăzi reprezintă 50% din plăţile care se fac în restaurante. Ulterior, firmele din domeniu vor vira banii din bacşiş angajaţilor, care ar putea ajunge chiar la o dublare a veniturilor, spun antreprenorii.

Sumele din bacşiş vor fi impozitate cu 10%, dar ies din sfera TVA pentru că nu reprezintă bunuri sau servicii.

Publicitate
Publicitate
banner we radio