Noua creșă din Târgu Secuiesc, inaugurată sâmbătă; Este a doua din cele 124 cu finanțare prin PNRR, finalizată de Ministerul Dezvoltării
Noua creșă din Târgu Secuiesc, ridicată de la zero în mai puțin de un an de la demararea lucrărilor, cu o finanțare în valoare de 3 milioane de euro prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a fost inaugurată sâmbătă. La eveniment au luat parte ministrul Dezvoltării – Adrian-Ioan Veștea, președintele UDMR – Kelemen Hunor, senatorii Cseke Attila și Fejér László-Ödön, dar și președintele Consiliului Județean Covasna – Támas Sándor și primarii municipiilor Târgu Secuiesc și Sfântu Gheorghe – Bokor Tibor și Antal Árpád.
Aceasta este a doua creşă finalizată de Ministerul Dezvoltării, prin Compania Naţională de Investiţii, dintre cele 124 finanţate prin PNRR. Clădirea, construită în vecinătatea Liceului „Gábor Áron” din municipiu, dispune de cele mai noi echipamente și dotări, este eficientă din punct de vedere energetic, iar cele 4 grupe pot asigura locuri pentru 40 de copii.
„În urmă cu nici un an, pe 14 martie, am pus piatra de temelie împreună cu domnul ministru Cseke Attila și cu doamna Manuela Pătrășcoiu, președinta CNI. Atunci am introdus în curtea creșei o capsulă a timpului în care am pus un citat (…) care tradus ar însemna: Totul depinde de tine, numai să vrei! Eu cred că toată această echipă a vrut, am avut o colaborare excelentă și cu Ministerul Dezvoltării, și cu CNI și, nu în ultimul rând, cu constructorul (…) La începutul acestui mandat mi-am propus să construim pentru viitor. Acum câteva săptămâni am terminat o grădiniță nouă din bani europeni, azi inaugurăm creșa, tot din bani europeni (…) Dorim să sprijinim familiile tinere. Sunt convins că dacă copilul este fericit, dacă merge fericit la grădiniță sau la școală, și dacă se întoarce fericit în familie, atunci și familia este fericită”, a declarat primarul municipiului Târgu Secuiesc, Bokor Tibor.
Ministrul Dezvoltării: „Infrastructura educațională și cea de sănătate sunt cele mai importante pentru comunitățile noastre”
Ministrul Dezvoltării, Adrian-Ioan Veștea, a vorbit despre importanța existenței unor infrastructuri educaționale și de sănătate „adecvate”, precizând că acestea sunt „cele mai importante pentru comunitate”. Totodată, ministrul a declarat că noua creșă inaugurată la Târgu Secuiesc este „o bijuterie”, care „îndeplinește toate standardele”.
„Ministerul Dezvoltării a creat oportunitatea finanțării multor programe pentru comunitățile din România. Sunt foarte multe programe, unele finanțate din bugetul național, dar sunt și programe finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență, iar unul dintre acestea este aici, la Târgu Secuiesc. Este o bijuterie și este o mare bucurie să vezi că există infrastructură adecvată vremurilor noastre pentru actul educațional (…) Infrastructura educațională și cea de sănătate sunt cele mai importante pentru comunitățile noastre, și cele mai așteptate de cetățeni. Acest program a început în urmă cu aproximativ 2 ani, la vremea respectivă domnul ministru Cseke era cel care conducea Ministerul Dezvoltării. Am avut posibilitatea ca, prin buget național, să avem o supracontractare, astfel că (…) s-a putut ajunge la 124 de creșe contractate. Evident, fiecare dintre aceste proiecte sunt în diverse stadii de implementare, sunt și primării fruntașe, sunt și constructori serioși care au reușit să materializeze aceste creșe. Ne aflăm deja la al doilea proiect finalizat, (…) aceste creșe îndeplinesc toate standardele, sunt foarte bine adaptate la vremurile noastre”, a spus ministrul Dezvoltării, Adrian-Ioan Veștea.
Cseke Attila: „În 4 ani, natalitatea în România a scăzut cu 30%”
La rândul său, fostul ministru al Dezvoltării, senatorul UDMR Cseke Attila, a vorbit despre importanța realizării unor investiții „pentru viitor”, care să sprijine familiile tinere și să încurajeze natalitatea. Potrivit acestuia, în ultimii 4 ani, natalitatea în România a scăzut cu 30%.
„În 2019, în România s-au născut 215.000 de copii, în 2023 această cifră a fost de 155.000 de copii – în 4 ani de zile, este o scădere de 30% a natalității în România. Este o cifră care trebuie să fie în mintea noastră atunci când acționăm și când încercăm să sprijinim familiile și natalitatea. În 2021, la preluarea mandatului, am avut sub 400 de creșe în sistemul de stat din întreaga țară. Din păcate, suntem pe un loc neonorabil – pe ultima poziție în Uniunea Europeană. Am propus atunci acest program de construire de creșe în întreaga țară, pentru că am văzut aceste cifre, am cunoscut pulsul societății, al comunităților locale, și ne-a luat 5 luni până am făcut un nou normativ de construcții de creșe – după 24 de ani am schimbat normativul. (…) Această investiție este pentru viitor, este pentru generațiile următoare, este pentru copiii noștri, pentru nepoții noștri, pentru că această tendință drastică de scădere a natalității în România trebuie să aibă un răspuns. Unul dintre răspunsuri este de a crea o infrastructură modernă, pentru ca părinții să poată să își lase copiii aici, ca mama să se poată întoarce la muncă, iar copilul să fie în siguranță. Dacă vrem să oprim această scădere a natalității și să începem să și urcăm, atunci aceasta este o condiție obligatorie”, a declarat senatorul Cseke Attila.
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că programul prin care Ministerul Dezvoltării sprijină înființarea de creșe și grădinițe noi, este extrem de important, având în vedere că datele demografice „sunt catastrofale”.
„În 2021, în momentul în care trebuia să decidem despre Programul de Redresare și Reziliență, printre primele propuneri puse pe masă de domnul ministru Cseke, era și programul de construire a creșelor. Noi am considerat că este un program extrem de important, fiindcă vedem datele demografice, atât la maghiari, cât și la români, și sunt catastrofale. Am considerat că trebuie să dăm un ajutor familiilor tinere, altfel nu putem să găsim soluții politice bune, adecvate, pentru a schimba acest trend. Nu spun să schimbăm de la o zi la alta, aici trebuie să vorbim despre 10-15 ani – programe coerente ca să vedem rezultatele (…) Este a doua creșă finalizată la nivel național și prima finalizată în Secuime. Când vorbim de comunitățile noastre, trebuie să creăm instituții bune, instituții de învățământ, de cultură, de sănătate, serviciile oferite trebuie să fie bune”, a spus Kelemen Hunor.
Noua creşă cuprinde o zonă administrativă, una destinată copiilor, 4 dormitoare, 2 camere de joacă, vestiare şi 4 grupuri sanitare pentru copii, spaţii pentru luat masa şi cabinet medical. Valoarea contractului de proiectare şi execuţie a fost de 11.047.493,05 lei.
(Ioana Ardeleanu)