Ştiri locale

Niciun caz de turbare la vulpi în judeţul Covasna datorită campaniei de vaccinare antirabică

Campania de vaccinare antirabică s-a dovedit a fi un succes în judeţul Covasna, unde anul acesta nu s-a înregistrat niciun caz de turbare la vulpi, afirmă directorul Direcţiei Sanitar Veterinare, dr. Sikó Barabási Sándor.

„Suntem deja în al şaselea an de administrare a momelilor vaccinale pe cale aeriană şi manuală la vizuinele vulpilor. Eficienţa se pare că este foarte bună, în urma analizelor făcute, aproximativ 70-78% din vulpile examinate au consumat momeli şi eficienţa se vede şi în situaţia epizootologică sau epidemiologică, adică anul trecut am avut foarte puţine cazuri, iar anul acesta nu am avut niciun caz de rabie în judeţul Covasna. Spre exemplu, în urmă cu patru ani, până în luna aprilie, am avut peste 40 de cazuri”, a declarat dr. Sikó Barabási Sándor.

Potrivit acestuia, campania a doua de vaccinare antirabică orală a vulpilor, prin distribuirea manuală a momelilor, va începe în judeţul Covasna pe data de 13 octombrie şi va fi efectuată de reprezentanţii asociaţiilor de vânătoare sub supravegherea medicilor veterinari din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare.

„Momelile vor fi plasate în jurul localităţilor, lângă cursuri de apă, lacuri, bălţi şi la vizuinile vulpilor, în general în locurile unde nu se poate realiza distribuirea aeriană. Premergător începerii campaniei de vaccinare au fost amplasate afişe de informare, respectiv de avertizare a populaţiei”, a mai spus miercuri, dr. Sikó Barabási Sándor.

Direcţia Sanitar Veterinară Covasna a trimis notificări privind începerea campaniei a doua de vaccinare antirabică orală a vulpilor atât Centrului Local de Combatere a Bolilor Covasna, cât şi Consiliului Judeţean, Gărzii Forestiere Braşov, Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Inspectoratului Şcolar şi Spitalului Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe.

(Agerpres)

Publicitate
banner we radio