Ştiri locale

Nicio şcoală din judeţul Covasna nu prezintă risc seismic ridicat. Ministerul Educației a publicat lista școlilor cu probleme

Ministerul Educației a publicat lista școlilor aflate în clasa 1 de risc seismic, în urma ședinței de marți a comitetului interministerial, însă județul Covasna nu figurează pe listă. Deși Guvernul anunțase în urmă cu o săptămână că la nivel național sunt 118 unități de învățământ încadrate în această clasă de risc, datele Ministerului arată că ar fi 39 de clădiri în total, dintre care doar 21 în uz, iar 15 dintre acestea au destinația de săli de clasă/laboratoare, restul figurând ca spații cu alte destinații.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Educației, cifrele comunicate inițial prezentau situația din luna septembrie a anului trecut, între timp datele fiind actualizate.

„În luna septembrie 2022, în Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR), 118 clădiri cu destinația învățământ figurau ca fiind încadrate în clasa de risc seismic I. Precizăm că datele sunt introduse de la nivelul fiecărei unități de învățământ și că în centralizarea din luna septembrie 2022 figurau clădiri care, în prezent, sunt fie în reabilitare, fie în conservare, nefiind folosite pentru activități didactice. În urma reactualizării datelor din SIIIR de către conducerile unităților de învățământ, menționăm că 39 de clădiri sunt încadrate în clasa de risc seismic I, din care doar 21 sunt în uz. Dintre aceste 21 de clădiri, 15 clădiri au destinația săli de clasă/laboratoare, iar 6 clădiri au alte destinații”, a transmis Ministerul Educației într-un comunicat.

Cele mai multe clădiri cu risc seismic sunt în județele Ilfov și Iași (câte 3). Unitățile de învățământ aflate în această situație ar urma să intre cu prioritate într-un proces de consolidare și reabilitare printr-un program guvernamental care va fi aprobat de Guvern.

Amintim că, potrivit datelor Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Covasna, circa 80% dintre clădirile școlilor covăsnene nu au fost evaluate, astfel că nu se cunoaște gradul de risc în care sunt încadrate, deși la nivelul județului ar exista și unități de învățământ care își desfășoară activitatea în clădiri construite în anii 1890.

Inspectorul adjunct al IȘJ Covasna, Luminița Bobeș, a precizat zilele trecute că la nivelul județului Covasna aproximativ 12 unități de învățământ sunt în proces de reabilitare, elevii fiind relocați în alte spații, cum este cazul Colegiilor „Székely Mikó” și „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, și a subliniat că nu există școli în care elevii să fie în pericol în caz de cutremur.

„Nu avem școli care riscă să pice pe elevi. Unde au mai fost probleme cu clădirile, structuri din mediul rural unde sunt copii puțini iar clădirile sunt foarte vechi, au fost relocați elevii în spații noi, pentru că în ultima perioadă autoritățile locale s-au îngrijit să le recondiționeze. Nu sunt în pericol elevii în cazul unui eventual cutremur”, a spus inspectorul școlar.

Amintim că săptămâna trecută, în urma cutremurelor cu magnitudini de până la 5,7 pe Richter  produse în zona Olteniei, Ministerul Educației a dispus verificări suplimentare pentru a evita eventualele erori în raportare și le-a cerut inspectoratelor școlare județene situația din teritoriu, școlile având termen până vinerea trecută la ora 14:00 să actualizeze aceste date în sistem.

Redăm mai jos lista școlilor încadrate în clasa 1 de risc seismic, publicată de Ministerul Educației:

  1. Clădiri cu destinația săli de clasă/laboratoare:
  1. Școala Gimnazială Filipeni, județul Bacău
  2. Grădinița cu Program Normal Ferestrău (Oituz), județul Bacău
  3. Liceul de Arte „Hariclea Darclee”, județul Brăila
  4. Școala Gimnazială Nr. 1 Adunații Copăceni, județul Giurgiu
  5. Școala Gimnazială Nr. 3 Voluntari, județul Ilfov
  6. Colegiul Național Pedagogic Vasile Lupu, județul Iași
  7. Grădinița cu Program Normal „Al.I. Cuza”, județul Iași
  8. Grădinița cu Program Normal Nr. 20 Baia Mare, județul Maramureș
  9. Școala Gimnazială, comuna Dulcești, județul Neamț
  10. Liceul Teoretic „Ioniță Asan” Caracal, județul Olt
  11. Grădinița cu Program Normal Broșteni, județul Olt
  12. Școala Primară Dîmbu (Băicoi), județul Prahova
  13. Grădinița cu program normal Deleni, județul Suceava
  14. Școala Gimnazială Nr. 1 Timișoara
  15. Școala Gimnazială „Angela Gheorghiu” Adjud, județul Vrancea
  1. Clădiri cu altă destinație
  1. Liceul Teoretic „Nicolae Iorga” București – sală de sport
  2. Clubul Sportiv Școlar Ilfov – 2 clădiri (un spațiu profesori și un spațiu grădiniță)
  3. Liceul Tehnologic „Cezar Nicolau” Brănești, județul Ilfov – cămin
  4. Colegiul Național Pedagogic „Vasile Lupu” Iași – anexă
  5. Casa Corpului Didactic județul Ilfov – cămin

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio