Ştiri locale

Nevoie urgentă de sânge la Centrul de Transfuzii Sanguine din Sfântu Gheorghe. Colectă mobilă „cu surprize” la finalul lunii

Centrul de Transfuzii Sanguine din Sfântu Gheorghe are din nou nevoie urgentă de sânge. Stocurile se golesc rapid și trebuie refăcute, însă donatorii vin „în valuri”. Spre exemplu, dacă săptămâna trecută numărul acestora a fost unul satisfăcător, în primele două zile ale acestei săptămâni s-au prezentat doar două persoane.

Există momente când din cauza deficitului de sânge spitalele sunt nevoite să amâne intervențiile chirurgicale, dar în cazul accidentelor rutiere grave, spre exemplu, când salvarea victimelor impune terapia transfuzională, lupta este contracronometru.

Publicitate

Directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Covasna, dr. Andi Rosin, a precizat că pentru a stimula populația să doneze sânge, la finalul acestei luni, în data de 30 septembrie, va fi organizată o nouă colectă mobilă, în parteneriat cu centrul comercial Sepsi Value Centre, iar donatorii vor avea parte și de câteva surprize.

„Dacă săptămâna trecută am avut o colectă foarte bună, luni și marți a fost doar câte un donator pe zi. Totuși, trebuie să mai amintim populației că sunt oameni prin spitale… Pe 30 septembrie, sâmbătă, vom organiza o nouă colectă mobilă la Sepsi Value Centre. Sper să fie mai spectaculoasă, rezervăm și niște surprize”, ne-a spus dr. Andi Rosin.

BlooDoChallenge – aplicație mobilă pentru programări şi facilităţi la donarea de sânge

Acesta a amintit că donatorii de sânge au la dispoziție și aplicația mobilă BlooDoChallenge, disponibilă în toată țara, prin care se pot programa la Centrul de Transfuzii Sanguine din Sfântu Gheorghe fără a mai trebui să aștepte „la rând” atunci când vor să doneze. Aplicația, care este disponibilă în limbile română şi maghiară, poate fi descărcată gratuit de pe Google Play sau din App Store (click AICI pentru Play Store), şi simplifică mult procesul de programare.

Mai mult, fiecare donator de sânge sau de trombocite primește puncte, care vor putea fi utilizate ulterior pentru a beneficia de diferite gratuităţi oferite de partenerii Centrului de Transfuzii Sanguine.

„Data trecută, la prima colectă organizată la Sepsi Value Centre, am identificat o problemă și am tras niște învățături: ori vin 10 persoane deodată și e foarte greu să le preluăm, nu avem cum, ori vine o persoană, apoi pauză, încă o persoană, și tot așa. Noi avem o aplicație, BlooDoChallenge, pe care oamenii se pot programa, văd în timp real care sunt locurile disponibile, iar asta le garantează că dacă s-au programat la ora 10:15, de exemplu, și au ajuns acolo, la 10:15 sunt luați la donare indiferent că mai sunt 5 persoane la coadă. Aplicația este foarte prietenoasă, este realizată de un grup de studenți din Cluj și donată sistemului de transfuzii, funcționează în toată țara, și e foarte confortabilă pentru donatori. Dacă pe 30 septembrie, la Sepsi Value Centre, omul își planifică să meargă la cumpărături și se programează înainte la donarea de sânge, stă doar un sfert de oră cât durează donarea, apoi se duce la cumpărături și are și un voucher de la noi. Unii folosesc această aplicație și sunt foarte fericiți că nu mai așteaptă câte jumătate de oră – o oră să le vină rândul, sunt preluați la ora la care sunt programați”, ne-a mai spus directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Sfântu Gheorghe.

În plus, odată înregistraţi în aplicație, donatorii vor primi notificări despre perioada în care pot face următoarea donare, îşi vor putea accesa istoricul donărilor, vor primi informații despre actul de donare, dar şi notificări privind campaniile derulate de Centrul de Transfuzii. Astfel, în cazul în care Centrul de Transfuzii are nevoie urgentă de sânge dintr-o anumită grupă sanguină, donatorii vor fi informaţi şi se vor putea programa cât mai curând la donare.

Aplicație pentru accesarea online a rezultatelor analizelor de sânge  

Dr. Andi Rosin a mai precizat că Centrul de Transfuzii din Sfântu Gheorghe are în plan și implementarea unei aplicații care să le permită donatorilor să acceseze rezultatele analizelor de sânge, realizate în urma donării, fără a mai fi nevoiți să se prezinte la Centru la trei zile după donare.

„Vom încerca să facem și o aplicație în genul celei de la MedLife, ca omul să își găsească în contul lui rezultatele analizelor, să nu mai trebuiască să vină peste 3 zile să le ia, și să nu i le poată accesa altcineva”, ne-a mai spus dr. Andi Rosin.

Persoanele care doresc să doneze sânge trebuie să aibă 18 ani împliniți, minimum 55 kg și o stare de sănătate bună (fără boli cronice sau medicamente luate în ultimele două săptămâni). Donatorilor le este interzis să consume alcool cu 48 de ore înainte de donare, iar fumatul este interzis cu două ore înainte și după donare. Fiecare donator primește un card de masă în valoare de 66,99 lei și un set de analize de sânge.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio