Ştiri locale

Nevoie urgentă de sânge! Conducerea CTS Sfântu Gheorghe: „Rar se întâmplă să fie așa o scădere mare a numărului de donatori”

Numărul donatorilor de sânge a scăzut semnificativ în ultima perioadă, în județul Covasna, astfel că Centrul județean de Transfuzii Sanguine face un nou apel prin care îi roagă pe cei care pot face acest lucru, să se prezinte la donare indiferent de grupa sanguină pe care o au.

Pot merge să doneze sânge persoanele care au vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, o greutate minimă de 55 kg și o stare bună de sănătate, respectiv nu au boli cronice și nu au luat medicamente în ultimele două săptămâni.

Publicitate

„A fost o scădere mare a numărului de donatori, nu realizez din ce cauză, și suntem cam fără sânge, iar cererile sunt destule. Oamenii probabil că sunt ocupați în perioada aceasta cu pregătirea copiilor pentru începutul noului an școlar, dar nu știu, rar se întâmplă să fie așa o scădere mare”, ne-a spus directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Covasna, dr. Andrei Rosin.

Donatorii se pot prezenta în zilele lucrătoare, între orele 08:00 – 12:00, la Centrul din Sfântu Gheorghe, strada Banki Donath nr. 15.

Cu 48 de ore înainte de a dona sânge, consumul de alcool este interzis, iar fumatul este interzis cu două ore înainte și după donare. De asemenea, în seara şi dimineaţa dinaintea donării, participanții trebuie să mănânce bine (fără grăsimi) şi se hidrateze (apă, ceai, cafea, lapte).

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio