Ştiri locale

Nemulțumiri în rândul medicilor veterinari din țară. DSVSA Covasna: „Banii vor intra în cont cel târziu miercuri”

Medicii veterinari de liberă practică din toată țara au pichetat, luni, sediile Direcțiilor Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) nemulţumiți de faptul că Autoritatea Națională nu respectă contractele încheiate cu cabinetele, dar şi de subfinanţarea activităţii de teren a acestora.

Concret, conform Legii 236/2019 și OUG 117/2020, fiecare cabinet medical veterinar cu contract valabil trebuia să primească începând din luna august a acestui an, suma de 10.000 de lei/lună, lucru care nu s-a întâmplat.

Publicitate

Deși în județul Covasna a fost „liniște” deocamdată în privința acțiunilor de protest, directorul DSVSA Covasna, dr. Siko Barabási Sándor, spune că problemele au existat, iar instituția a făcut demersuri pe lângă autoritățile centrale astfel încât medicilor veterinari să le fie acordate drepturile.

Potrivit acestuia, marți dimineață, într-o videoconferință de presă, președintele ANSVSA a dat asigurări că sumele solicitate de medicii veterinari vor intra în contul DSVSA cel târziu miercuri, astfel că situația la nivel național va fi soluționată.

„La noi în județ, până în momentul de față nu au fost proteste. Știm că sunt nemulțumiți, dar la nivel județean din păcate nu se poate face nimic. Este vorba despre OUG 117/2020 care acordă medicilor veterinari de liberă practică câte 10.000 de lei lunar pentru niște activități și problema trebuie rezolvată la nivel național, deci nu depinde numai de județ.   Colegii mei au fost la București, au participat la dezbaterea modalităților de rezolvare, noi am solicitat pentru luna trecută acești bani, am preluat deconturile lor, la fel am preluat și pentru luna trecută. Alocare bugetară avem dar astăzi vom cere de la București și banii pentru luna trecută (…) Din câte am înțeles de la președintele ANSVSA, problema s-a rezolvat. În videoconferința care a avut loc azi ni s-a spus că banii pentru care au vrut să facă protest medicii veterinari intră în contul DSVSA azi sau cel tarziu mâine”, ne-a explicat directorul DSVSA Covasna.

Potrivit acestuia, în județ există în prezent 39 de circumscripții, dintre care 34 au contract valabil și ar fi trebuit să primească lunar, începând din luna august, câte 10.000 de lei / cabinet.

„Vorbim de 340.000 lei lunar, în momentul de față, pentru că după ce se finalizează licitația pentru celelalte 5 circumscripții care nu au contract valabil în momentul de față, pentru că a expirat, atunci vom vorbi despre 390.000 lei lunar”, a mai spus dr. Siko Barabási Sándor.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio