Ştiri locale

Muzeul victimelor dictaturii comuniste din Sfântu Gheorghe poate fi vizitat şi virtual

Muzeul victimelor dictaturii comuniste din România, inaugurat în anul 2014 la Sfântu Gheorghe, poate fi vizitat şi online.

În cadrul turului virtual, pe site-ul sepsi360.ro (click AICI) pot fi văzute, printre altele, diverse obiecte, documente şi fotografii ce au aparţinut unor localnici condamnaţi la închisoare, la muncă silnică ori la moarte, precum şi o „cameră neagră” de aproximativ un metru lungime şi o jumătate de metru lăţime unde erau izolaţi deţinuţii, precum şi o celulă cu două paturi de fier suprapuse şi o cameră de interogatoriu.

Printre documentele aflate în colecţia muzeului se regăsesc mandate de arestare sau „deţinere”, dosare, note informative ale colaboratorilor Securităţii, rapoarte de filaj, procese-verbale ale interogatoriilor, acte de trimitere în judecată, cereri de graţiere, acte de executare a sentinţei, inclusiv de condamnare la moarte, dar şi cărţi poştale trimise de cei deportaţi.

Muzeul a fost amenajat în subsolul casei Beor, din vecinătatea Liceului de Arte din municipiu, de către Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din judeţul Covasna cu sprijinul Primăriei Sfântu Gheorghe, cu scopul de a aduce un omagiu victimelor dictaturii comuniste, dar şi de a fi „un loc de învăţătură pentru urmaşi”.

Muzeul poate fi vizitat prin programare prealabilă la numărul de telefon 0726 237 944 sau virtual pe site-ul sepsi360.ro.

Primăria Sfântu Gheorghe a obţinut finanţare prin PNRR pentru înfiinţarea unui „Muzeu al ororilor comunismului”, care va fi amenajat în incinta fostei Fabrici de Ţigarete din Sfântu Gheorghe, pe o suprafaţă de circa 3.000 de metri pătraţi.

Viceprimarul municipiului, Toth Birtan Csaba, a declarat că în viitorul muzeu vor fi prezentate aspecte din istoria comunismului din România iar vizitatorii vor avea totodată posibilitatea să experimenteze modul de viaţă din acea perioadă.

„Vom realiza o prezentare interactivă, digitalizată a istoriei acelei epoci iar, pe lângă aceasta, muzeul va oferi vizitatorilor posibilitatea să trăiască senzaţii din acea epocă, să experimenteze viaţa cotidiană”, a spus Toth Birtan Csaba.

Proiectarea şi construcţia vor fi realizate de un consorţiu de companii locale iar lucrările, finanţate cu peste 59 de milioane de lei prin PNRR, trebuie finalizate până la începutul anului 2026.

(Agerpres)

Publicitate
banner we radio