Ştiri locale

Muzeul Naţional Secuiesc, reabilitat din fonduri europene, se redeschide săptămâna viitoare

Muzeul Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe își redeschide porțile pentru vizitatori săptămâna viitoare, la mai bine de doi ani de la începerea lucrărilor de reabilitare și modernizare finanțate din fonduri europene.

Ceremonia de deschidere va avea loc joi, 26 octombrie, de la ora 17:00, iar vizitatorii vor fi aşteptaţi cu noi expoziții şi evenimente „care pun în lumină istoria Muzeului, istoria secuilor şi patrimoniul regional”, au transmis reprezentanți muzeului într-o postare pe Facebook.

Publicitate

„Numărătoarea inversă a început! Inspirat din tradiţiile arhitecturii medievale ardelene şi ale arhitecturii populare secuieşti, Muzeul Național Secuiesc este opera marelui arhitect şi om de litere Kós Károly. Edificiul a trecut printr-un complex proces de restaurare şi modernizare, iar joi, 26 octombrie 2023, de la ora 17:00, va avea loc ceremonia de redeschidere a porţilor Muzeului Naţional Secuiesc. Vizitatorii sunt aşteptaţi, aşadar, cu noi expoziții şi evenimente ale căror tematici şi inedite formule de prezentare pun în lumină istoria Muzeului, istoria secuilor şi patrimoniul regional. Vă așteptăm cu drag!”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a muzeului, care este însoțită de un filmuleț de prezentare despre istoria instituției (AICI).

Contractul de finanțare pentru modernizarea muzeului a fost semnat în primăvara anului 2017, dar lucrările de reabilitare și conservare au început abia în iunie 2021, după mai multe licitații.

Proiectul în valoare de peste 21,8 milioane de lei a fost cofinanţat cu peste 16.8 milioane de lei prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, și a vizat, printre altele, îmbunătăţirea infrastructurii clădirilor, mărirea spaţiului expoziţional, crearea unui spaţiu destinat pedagogiei muzeale şi a unui magazin de suveniruri, precum şi reamenajarea şi modernizarea parcului în vederea organizării de evenimente publice.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio