Ştiri locale

Muzeul Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe va fi reabilitat cu fonduri europene

Ansamblul Muzeului Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe va fi reabilitat printr-un proiect cofinanţat din fonduri europene, conducerea Consiliului Judeţean (CJ) Covasna şi a Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Centru semnând, miercuri, contractul de finanţare în valoare totală de aproape 22 milioane de lei.

Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, a precizat că muzeul a fost înfiinţat în urmă cu aproape 150 de ani, iar proiectul prevede, printre altele, reabilitarea şi modernizarea clădirii principale, amenajări exterioare, crearea de spaţii pentru pedagogie muzeală, introducerea auto-ghidurilor şi crearea de facilităţi pentru persoanele cu dizabilităţi, inclusiv machete tactile şi informaţii în limbaj Braille pentru cele nevăzătoare.

Publicitate

Potrivit acestuia, proiectul va fi finanţat cu 16,5 milioane de lei prin Programul Operaţional Regional şi cu 5,5 milioane de lei din bugetul Consiliului Judeţean, iar după finalizarea proiectului, Muzeul Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe va fi “cel mai modern muzeu din Ţinutul Secuiesc”, respectiv din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş.

Directorul ADR Centru, Simion Creţu, a menţionat că problema patrimoniului este deosebit de importantă, iar la evaluarea proiectului de reabilitare a ansamblului muzeal din Sfântu Gheorghe s-a punctat şi impactul social şi economic pe care îl are acest obiectiv, în jurul căruia se dezvoltă atât activităţi culturale, cât şi turistice.

Directorul Muzeului, Varga Mihály, a declarat că se doreşte punerea în circuit şi a turnului clădirii, precum şi a depozitelor, unde există foarte multe colecţii care, din lipsă de spaţiu, nu au putut fi expuse până acum.

„În primul rând, va fi o îmbunătăţire a infrastructurii, în general. (…) Pe lângă asta, mai dorim să facem o modernizare a funcţiilor muzeului, pentru că atunci când s-a proiectat clădirea încă nu exista pedagogie muzeală, nu exista un magazin pentru suveniruri şi trebuie să ţinem pasul cu timpul şi cu instituţiile muzeale din Europa. (…) Prin această modernizare a muzeului vor fi de cinci ori mai multe obiecte muzeale expuse, pentru că dorim să facem, de exemplu, depozite vizitabile, ceea ce iar e un concept nou în muzeologia modernă. (…) O să apară şi obiecte care nu au fost expuse până acum, spre exemplu acele diplome ale nobililor din Evul Mediu, care acum se află sub lacăt şi necesită acolo nişte vitrine cu vacuum, care să nu permită nici cea mai mică mişcare a temperaturii. Deci, cu siguranţă că vor apărea şi noutăţi”, a spus Varga Mihály.

Potrivit conducerii instituţiei, Muzeul Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe este vizitat anual de peste 30.000 de persoane, iar în urma implementării acestui proiect se preconizează dublarea numărului vizitatorilor.

(Agerpres)

Publicitate
Publicitate
banner we radio