Ştiri locale

Muzeul Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe intră într-un amplu proces de reabilitare şi modernizare

Ansamblul Muzeului Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe va intra anul acesta într-un amplu proces de reabilitare şi modernizare, lucrările urmând să fie cofinanţate din fonduri europene, a declarat marţi, directorul instituţiei, Vargha Mihaly.

Potrivit acestuia, proiectul vizează, printre altele, îmbunătăţirea infrastructurii clădirilor, mărirea spaţiului expoziţional, inclusiv prin crearea unor depozite vizitabile şi introducerea în circuit a turnului principal, crearea unui spaţiu destinat pedagogiei muzeale şi a unui magazin de suveniruri, precum şi reamenajare şi modernizarea parcului în vederea organizării de evenimente publice.

Publicitate

Vargha Mihaly a mai spus, în cadrul unei conferinţe de presă, că acest proiect, care a pornit şi de la necesitatea alinierii instituţiei la cerinţele europene, va contribui atât la punerea în valoare a patrimoniului, cât şi la creşterea numărului de vizitatori de la circa 16.500 la aproape 20.000 de persoane anual.

Acesta a punctat că lucrările se vor derula pe o perioadă de 60 de luni, iar investiţia se va cifra la aproape 22 de milioane de lei, din care peste 14 milioane de lei reprezintă fonduri nerambursabile atrase de Consiliul Judeţean Covasna prin Programul Operaţional Regional 2014-2020.

Vargha a menţionat că au fost demarate procedurile în vederea realizării proiectului tehnic, iar în paralel a început şi mutarea obiectelor aflate în depozite, urmând ca până la finalul anului să fie evacuate toate clădirile.

Colecţiile vor fi depozitate în condiţii de siguranţă în câteva imobile puse la dispoziţie de Consiliul Judeţean Covasna, printre care şi fostul dispensar stomatologic din centrul municipiului Sfântu Gheorghe.

„Progresiv vom goli toată instituţia până la sfârşitul acestui an. Spaţiile expoziţionale din clădirea principală vor fi închise ultimele, deci până atunci vor mai putea fi vizitate. Dar noi nu ne vom înceta activitatea pe durata proiectului, avem promisiunea de la conducerea Primăriei Sfântu Gheorghe că vom primi o clădire reprezentativă în centrul oraşului, unde vom avea şi o mică sală de expoziţii, iar lunar sau bilunar vom putea organiza evenimente. Muzeul nostru are o vechime de 140 de ani, dar funcţionăm în clădirea actuală de 105 ani şi e nevoie de o reabilitare completă. Viziunea noastră este ca în anul 2022 să avem un muzeu modern, de secol 21, care să răspundă cerinţelor localnicilor, dar şi să aducă în Sfântu Gheorghe cât mai mulţi vizitatori din toată lumea”, a mai spus Vargha Mihaly.

(Agerpres)

Publicitate
Publicitate
banner we radio