Ştiri locale

Muzeu al telecomunicaţiilor TeleTár, deschis la Sfântu Gheorghe

Un muzeu al telecomunicaţiilor ce reuneşte peste 3.500 de dispozitive tehnice, majoritatea vechi, dar funcţionale, a fost inaugurat marţi la Sfântu Gheorghe.

Muzeul TeleTar, amenajat într-o clădire aflată în vecinătatea Tribunalului Judeţean, îşi propune să ofere o perspectivă asupra istoriei comunicaţiilor într-o manieră interactivă, piesele expuse putând fi atinse şi utilizate de către vizitatori.

Expoziţia are la bază colecţia donată de inginerul Csaky Erno din Sfântu Gheorghe, de numele căruia se leagă şi o expoziţie tehnică înfiinţată în urmă cu câţiva ani în incinta Liceului „Puskas Tivadar” din municipiu.

„Până în toamna anului 2020 o parte din aceste aparate au fost instalate şi prezentate publicului timp de 5 ani în incinta Liceului “Puskas Tivadar”. Întrucât colecţia s-a mărit şi nu am mai avut loc de prezentare în liceu, s-a hotărât mutarea unei părţi din aparatură în noul muzeu”, a declarat Csaky Erno.

Muzeul TeleTar este compus din trei săli: sala de prezentare, care funcţionează ca spaţiu expoziţional interactiv, o sală unde vor putea fi organizate cursuri de electronică, programe Şcoala altfel, proiecţii de filme ştiinţifice şi diverse activităţi tehnice, precum şi o sală de bibliotecă, unde există cărţi de specialitate, dar şi arhiva fostei televiziuni locale din Sfântu Gheorghe, unde pot fi vizionate casete video vechi.

Muzeul a fost înfiinţat cu sprijinul autorităţilor locale, care consideră că această instituţie va trezi interesul tinerilor, dar nu numai, şi va fi, în acelaşi timp, o nouă atracţie turistică.

TeleTar va fi deschis de luni până vineri, între orele 9 şi 13, joia până la ora 18, dar va putea fi vizitat şi sâmbăta şi duminica, cu programare prealabilă.

(Agerpres)

Publicitate
banner we radio