Ştiri locale

Municipiul Sfântu Gheorghe, printre primele oraşe care au început colectarea selectivă a deşeurilor biodegradabile

Municipiul Sfântu Gheorghe se numără printre primele oraşe din ţară care au început colectarea selectivă a deşeurilor biodegradabile, implementând acest sistem încă din 2019, cu aproape doi ani înainte ca acest lucru să devină obligatoriu prin lege.

Potrivit conducerii societăţii de salubritate Tega din Sfântu Gheorghe, aflată în subordinea autorităţilor locale, colectarea deşeurilor biodegradabile a fost introdusă mai întâi la casele particulare, iar ulterior şi la blocurile din oraş, iar faptul că cetăţenii s-au conformat a făcut posibilă menţinerea tarifelor la salubritate la un nivel scăzut în comparaţie cu alte zone din ţară.

Publicitate

„Legislaţia care face obligatorie colectarea selectivă a deşeurilor biodegradabile a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2021. Tega a început colectarea selectivă a deşeurilor biodegradabile încă din 2019: în prima fază, locuitorii caselor particulare din Sfântu Gheorghe au primit un recipient separat de 140 de litri pentru deşeuri verzi. Alocarea celor 3.200 de recipiente a fost o acţiune reuşită, iar feedback-ul a fost unul pozitiv. Următoarea etapă a vizat blocurile de locuinţe, unde Tega a introdus treptat colectarea deşeurilor bio în perioada 2019-2020, alocând un total de 15.100 de găleţi mai mici pentru colectarea deşeurilor biodegradabile şi cel puţin un container pentru deşeuri bio la fiecare punct de colectare. Deşi există exemple în ţară unde costul transportului de deşeuri este mai mare de 300 de lei pe persoană pe an, Tega nu a majorat preţurile şi, de fapt, va permite în continuare acordarea unor reduceri de 5%, respectiv 10% în cazul în care taxa este plătită în avans pentru o perioadă de jumătate de an sau un an întreg”, au precizat reprezentanţii Tega.

Din constatările conducerii societăţii, colectarea deşeurilor biodegradabile decurge mai bine la casele particulare decât la blocuri, în acest ultim caz fiind adeseori amestecate cu alte materiale care se descompun greu, cum ar fi plasticul.

„Prezenţa altor materiale reciclabile în deşeurile biodegradabile este o problemă, deoarece poate strica o încărcătură întreagă: dacă există mult material plastic, la uzina de la Leţ deşeul este reclasificat ca deşeu mixt şi astfel nu mai este reutilizabil. Tega îi roagă pe locuitori să nu mai arunce plasticul în deşeurile bio: dacă deşeurile de plante sau alimente sunt duse la container într-o pungă, aceasta trebuie golită direct în containerul pentru deşeuri bio, iar punga trebuie aruncată în deşeurile mixte”, se mai arată în comunicat.

Reprezentanţii Tega au făcut, de asemenea, un apel către cetăţeni să plaseze pomii de Crăciun în punctele de colectare, de unde vor fi adunaţi şi apoi reciclaţi.

„Un capitol separat despre deşeurile bio este situaţia pomilor de Crăciun: Tega le cere locuitorilor oraşului să plaseze pomii în punctele de colectare. Experienţa din ultimii ani a arătat că majoritatea pomilor de Crăciun uscaţi sunt colectaţi la mijlocul lunii ianuarie, cu o cantitate de aproximativ 100 de metri cubi colectaţi până în prezent – care vor fi folosiţi drept combustibil sub formă mărunţită”, au mai precizat aceştia.

(Agerpres)

Publicitate
Publicitate
banner we radio