Ştiri locale

Motivele pentru care Piscina din Sfântu Gheorghe rămâne închisă: costurile cu întreținerea, măsurile anti-pandemie și personalul insuficient

Primăria Sfântu Gheorghe nu ia în calcul reluarea activității bazei de înot, închisă în luna octombrie a anului trecut, când municipiul a depășit pragul de 3 cazuri de Covid-19 la mia de locuitori.

Într-o conferință de presă, primarul Antal Árpád a explicat că principalele motive pentru decizia de a menține închisă piscina acoperită sunt costurile foarte ridicate pe care Municipalitatea trebuie să le suporte pentru întreținerea acesteia, restricțiile impuse pentru stoparea răspândirii virusului SARS-CoV-2, dar și personalul insuficient.

Publicitate

În plus, deși în urmă cu un an declara că demolarea actualei baze de înot este necesară, întrucât generează pierderi anuale de peste un milion de lei pentru bugetul local, iar renovarea ei ar genera costuri mai mari decât construirea unui nou complex sportiv, edilul spune acum că imobilul va intra în reparații capitale, în acest sens fiind obținută și o finanțare din fonduri norvegiene.

„Bazinul nostru are o eficiență energetică foarte scăzută, deci costurile de întreținere ale acestui bazin sunt foarte, foarte mari. Fiecare cetățean care plătește un bilet ca să intre la bazin trebuie să se gândească la faptul că Primăria mai pune pe lângă acel cost, o sumă care poate fi de câteva ori mai mare. În acest moment avem două aspecte: pe de-o parte avem un proiect pe fonduri norvegiene, câștigat pentru modernizarea Piscinei, ceea ce va începe în perioada următoare, iar pe de altă parte vorbim despre faptul că numărul persoanelor care, conform legii, pot intra în bazin este extrem de scăzut în acest moment, și vorbim de niște costuri foarte mari pentru funcționarea bazinului. Plus faptul că încă suntem în perioada în care același personal de la Sepsi ReKreativ ar trebuit să se ocupe și de partea de schi, sperând că în perioada următoare vor mai fi temperaturi care vor permite să se ocupe de pârtiile de la Șugaș Băi”, a explicat primarul.

3 piscine, în viitor, la Sfântu Gheorghe

Potrivit acestuia, în viitor la Sfântu Gheorghe vor funcționa 3 piscine, și asta datorită faptului că, pe lângă modernizarea bazei de înot de pe strada Lunca Oltului, Primăria are în plan construirea unui bazin olimpic în vecinătatea Sălii Sporturilor din strada Vânătorilor, unde se vor putea desfăşura competiţii naţionale şi internaţionale, dar şi programe pentru dezvoltarea sportului de masă.

Mai mult, Universitatea Sapientia va înființa o Facultate de Sport și va construi, printre altele, și un bazin de înot în vecinătatea Arenei Sepsi de la ieșirea din oraș spre Miercurea Ciuc.

„Deci vorbim despre aceste aspecte: oricum clădirea trebuie să intre în renovare / modernizare, vom vedea exact când; avem o problemă de personal și avem probleme de costuri. Cât despre bazinul nou, acolo trebuia să modificăm niște schițe la cadastru, în ceea ce privește terenul unde urmează să fie construit, pe strada Vânătorilor, dar nu este o chestiune de azi pe mâine, se va construi în următorii ani (…) Având în vedere faptul că se vor construi două piscine în Sfântu Gheorghe – una la Universitatea Sapientia și una pe strada Vânătorilor, și având în vedere faptul că (…) bazinul va fi modernizat, vom avea la un moment dat 3 piscine. Acum nu avem niciuna, și nu vom avea nici în perioada în care aceasta se va moderniza”, a mai explicat edilu.

Luna trecută, peste 200 de persoane au semnat o petiție online prin care solicitau Primăriei, Consiliului Local și firmei Sepsi ReKreativ redeschiderea bazei de înot, argumentând, printre altele, că înotul este sănătos pentru copii, și nu numai, dar și faptul că o parte dintre persoanele care obișnuiau să practice acest sport au început să frecventeze bazele de înot din Brașov și Miercurea Ciuc, fapt care afectează economia județului și crește, totodată, riscul de răspândire a virusului.

Printre semnatarii petiției s-au numărat atunci și Ciprian Grosu, antrenorul senior al Clubului sportiv ACS Ciprian Sfântu Gheorghe, dar și sportiva Maria Raluca Artene, multiplu medaliată în competițiile naționale și internaționale de înot. 

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio