MNCR lansează „Învățământul românesc din Depresiunea Întorsurii Buzăului (1948-1970), în imagini și mărturii”
Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni (MNCR) Sfântu Gheorghe anunță lansarea proiectului ,,Învățământul românesc din Depresiunea Întorsurii Buzăului (1948-1970), în imagini și mărturii”, în cadrul căruia va fi realizată o colecţie foto electronică, precum și un grupaj de interviuri cu foști elevi și dascăli ai unor școli din județ, din perioada de 20 de ani de după reforma învățământului din 1948.
Potrivit reprezentanților Muzeului, partenere în cadrul acestui proiect sunt unitățile de învățământ din Întorsura Buzăului, Sita Buzăului, Ciumernic, Bobocea, Zăbrătău, Barcani și Brădet.
Proiectul, coordonat de muzeograful Florin Herțeg, a fost lansat miercuri, 5 iunie, de Ziua Învăţătorului, dată care coincide cu ziua nașterii dascălului Gheorghe Lazăr, întemeietorul învățământului modern românesc.
„Proiectul are ca principal obiectiv realizarea unei colecţii de fotografii (în format electronic), referitoare la tema abordată, și a unui grupaj de interviuri cu foști elevi și dascăli ai școlilor din zona avută în vedere, din perioada de după reforma învățământului din 1948, și până la implementarea reglementărilor aduse prin actul normativ din 1968. În prezent, este în plină desfășurare etapa de identificare și scanare a mărturiilor fotografice, și avem alături de noi în acest demers, ca parteneri, școlile din Întorsura Buzăului, Sita Buzăului, Ciumernic, Bobocea, Zăbrătău, Barcani și Brădet. Mulțumim conducerilor școlilor menționate și cadrelor didactice care s-au implicat și ne sprijină. Deosebit de activi sunt elevii, care sunt încântați să participe la proiect și au contribuit, până acum, cu mai multe fotografii descoperite chiar de ei în colecțiile familiilor lor”, au transmis reprezentanții MNCR.
Totodată, aceștia au lansat un apel către persoanele care au fotografii sau alte mărturii documentare referitoare la tema acestui proiect, să contacteze reprezentanții instituției, fie la numărul de telefon: 0267 314 139, fie prin e-mail: secretariat@mncr.ro, sau la sediul din str. Gábor Áron, nr.16, Sfântu Gheorghe, dacă doresc să se implice.
(Ioana Ardeleanu)