Ştiri

Ministrul Mediului a anunțat un recensământ-premieră mondială pentru populația de urși

Ministrul Mediului Barna Tánczos a anunțat miercuri, într-o conferință comună cu ministrul Fondurilor Europene Cristian Ghinea, finalizarea și implementarea unui plan naţional de acţiune pentru conservarea populaţiei de urs brun din România.

O parte a acestui plan constă în realizarea unui recensământ al populației de urs, ce va începe în primăvara anului viitor și despre care ministrul spune că e o premieră mondială. Acestă componentă va primi 4 milioane de euro, din totalul de 11 milioane de euro alocați pentru plan.

Publicitate

”Contractul de finanțare presupune un parteneriat între Ministerul Mediului, Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare în Silvicultură Marin Drăcea, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva si Regia Publică Locală a Pădurilor Kronstadt.

Primul obiectiv al acestui proiect este un studiu științific pe populația de urs din România. Este o premieră chiar mondială, la asemenea populație de urs nu s-a făcut nicăieri în lume un asemenea studiu genetic.

Este cea mai exactă metodă științifică prin care se poate estima o populație de urs. Nu putem vorbi de o numărare bob cu bob, exemplar cu exemplar, indiferent de metodă. Va fi bazat pe o colaborare cu experți internaționali, din Norvegia, Germania, Marea Britanie, Slovenia, Slovacia.

E foarte importantă experiența acestor țări care au făcut estimare pe bază de ADN și gestionează populație de urși”, a anunțat Barna Tánczos.

Acesta a spus că studiul va fi demarat în primăvara anului viitor și apoi datele vor trebui analizate de cercetători, astfel că nu poate spune acum exact când va fi finalizat.

”Vor fi centralizate într-un sistem informatic care ulterior o să fie o bază de date pentru studii științifice și pentru cercetători din alte țări. Vom avea informații clare cu privire la populație și cu privire la zonare în funcție de densitatea populației”, a mai spus ministrul.

El a precizat că prin analiza genetica vor fi eliminate suprapuneri, astfel că un exemplar nu va putea fi numărat de două ori.

Suma alocată pentru această componentă e de 4 milioane de euro.

Nicio țară nu vrea urși

O altă parte a acestui plan este achiziția de garduri electrice pentru a fi protejate culturile și animalele domestice.

Barna Tánczos a explicat că vor fi cumpărate 1.140 de garduri electrice, achiziția se dorește să fie făcută anul acesta și în 2022 să fie puse la dispoziția fermierilor.

O altă componentă se referă la crearea unui sanctuar pentru urși în Brașov, în colaborare cu Regia Publică Locală a Pădurilor Kronstadt. Acest proiect va demara tot anul viitor și pentru el sunt alocate 2 milioane de euro.

Se va investi și în campanie de informare și conștientizare a cetățenilor, astfel încât să nu mai hrănească urșii și, în general, să evite intervenția și interacțiunea cu aceste animale.

Întrebat dacă s-a discutat de relocarea animalelor în alte țări din UE, ministrul a spus că până acum niciun stat nu a răspuns afirmativ.

“Am trimis acum câteva săptămâni o circulară la statele membre, nu am primit niciun răspuns pozitiv cu privire la relocare.

Au fost relocate câteva exemplare într-un sanctuar în Ungaria, dar nu e cerere de la statele membre pentru habitatul natural, libertate deplină”, a mai spus ministrul.

Publicitate
Publicitate
banner we radio