Ştiri

Ministrul Educației: „Se renunță la tezele și la mediile semestriale, va fi necesară o singură medie generală”

Elevii nu vor mai susține teze semestriale și nici nu vor mai avea medii pe semestre, ci doar una, la finalul anului școlar, a anunțat, luni, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

„Structura anului școlar este deja cunoscută iar modificare esențială este aceea că se renunță la mediile semestriale, se renunță la obligativitatea susținerii tezelor semestriale, va fi necesară o singură medie generală la finalul anului școlar iar profesorul va avea mult mai multă autonomie”, a declarat ministrul Cîmpeanu.

Publicitate

Ministrul Educației a explicat și cum vor fi încheiate mediile și din câte note:

„S-a agreat că numărul minim de note pentru o disciplină să fie egal cu N+3, unde N este numărul de ore alocate unei săptămâni. Profesorul are total autonomie în evaluarea ritmică pe parcursul anului școlar”.

Reprezentanții părinților spun că sunt de acord.

Președintele Federației Asociațiilor de părinți, Iulian Cristache, după întâlnirea de azi cu Ministerul Educației:

„Sunt propuneri ale naostre, avem vreo 40 de propuneri pe care le-am discutat, n-am avut timp să trecem prin toate și au fost discuții pro și contra dar referitor la evaluare, la propunerea N+3 suntem de acord. Nu se exagerează nici cu numărul de note dar nici nu minimalizăm astfel încât să existe riscul să-i dai o singură notă pe disciplină la finalul anului elevului.”

Sorin Cîmpeanu anunță o nouă modificare importantă în ceea ce privește vacanța din luna februarie. Aceasta va fi acordată elevilor diferit, în funcție de județ:

„A fost stabilită poziționarea vacanței mobile din luna februarie. Sunt 30 de județe care au decis ca vacanța să fie în ultima săptămână, 10 județe în a 3-a săptămână a lunii februarie și București și Suceava care au decis ca vacanța să fie în a doua săptămână.”

Alte declarații ale Ministrului Educației:

  • Astăzi, 30 mai, începând cu ora 8:00, au fost administrate 15.000 de teste de matematică în cadrul programului de evaluare standardizată, pentru clasa a III-a, a V-a și a VI-a.
  • Propunem un program integrat național “Masă sănătoasă în școli“, pe o durată de 5 ani, începând cu anul acesta, în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, pentru reducerea abandonului școlar. Va avea o finanțare de un miliar de euro, va cupla surse de finanțare de la bugetul național cu fonduri nerambursabile.
  • Prima rundă a programului pentru reducerea abandonului școlar finanțat din PNRR a realizat selecția a 1415 școli pentru cheltuieli de hrană, sunt alocate 229 de milioane de lei pentru trei ani, pentru elevii de gimnaziu, care beneficiază de o masă caldă în școli. Urmează runda a doua, pentru care numărul estimat la 350 de mii de beneficiari, elevi de gimnaziu.
  • Alte programe similare se vor derula în perioada 2023-2027, cu fonduri europene și ale ministerului Agriculturii sau din bugetul național.
  • Doar pentru semestrul doi, Guvernul a alocat 14 milioane de euro pentru programul “Masă sănătoasă în școli”, în acest an. Se derulează în 134 de școli din 150 câte ar fi trebuit, pentru ca 16 școli nu au putut implementa programul.
  • La nivelul Guvernului s-a constituit un grup de lucru format din Ministerele Educației, Agriculturii, Sănătății, Finanțelor, Investițiilor și Proiectelor Europene, implicat în programul pentru reducerea abandonului școlar.

 

Publicitate
banner we radio