Ştiri

Ministrul Educaţiei: „86 de elevi din toată țara, pozitivi la testele de salivă. Majoritatea părinților sunt responsabili, nu suntem o țară de iresponsabili”

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat, luni seara, că 86 de elevi din toată țara au fost depistați pozitiv la testele de salivă, în prima zi de utilizare a acestora, care urmează să fie confirmate prin test antigenic rapid sau PCR. Cîmpeanu a adăugat că sunt 86 de copii care au șansa să primească un tratament adecvat înainte de a dezvolta forme severe. „Majoritatea părinților sunt responsabili, nu suntem o țară de iresponsabili”, a adăugat ministrul Educației.

Luni au fost realizate primele teste pe bază de salivă în rândul elevilor, în judeţul Covasna fiind raportat un singur caz pozitiv, fiind vorba despre o elevă de clasă pregătitoare de la Liceul „Kőrösi Csoma Sándor” din Covasna. Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Covasna a transmis că mama fetiţei, care este profesoară de Limba română în cadrul liceului, este cea care a anunţat conducerea unităţii despre pozitivarea testului de salivă. Detalii AICI.

Publicitate

Ministrul Educaţiei a precizat că în București primele două cazuri au fost depistate la Colegiul I.L. Caragiale și școala 89, iar DSP a contactat părinții și aceștia făcuseră deja teste PCR.

Întrebat dacă crede că marţi vor merge la școală colegii de clasă ai copiilor care au avut test pozitiv, Sorin Cîmpeanu nu a dat un răspuns. Ministrul a precizat doar că elevii cu test pozitiv nu vor merge la cursuri.

„Utilizarea acestor teste este un pas înainte. Nu rezolvă situația, dar ajută”, a mai spus ministrul.

„Este o presortare care atrage atenția. Nu sunt un act medical. Testul de sarcină nu este un act medical, nu este verificat dacă e sterilizat, nici tăierea unghiilor, la fel și testul de salivă. (…) Aceste teste nu pot fi contaminate. Informația este primită de la personalul cu competențe medicale”, a declarat Cîmpeanu.

Ministrul a precizat că cele mai multe întrebări primite de autorități s-au referit la obligativitatea testării. „Copilul infectat nu vine la școală 14 zile, dar testarea nu este obligatorie. Este puternic recomandată, dar nu este obligatorie”, a precizat acesta.

Publicitate
banner we radio