Ştiri locale

Microbuze electrice și materiale didactice pentru dotarea laboratoarelor, predate de CJ Covasna mai multor școli covăsnene  

Consilierii județeni au aprobat, joi, două pachete de proiecte, în valoare totală de circa 15 milioane de euro, care vizează investiții semnificative în sistemul de învățământ județean, respectiv 23 de proiecte de hotărâre privind darea în folosință gratuită a unor materiale didactice pentru dotarea unor laboratoare școlare, și alte 17 privind predarea în proprietatea autorităților administrativ-teritoriale a unor microbuze electrice de 16+1 locuri.

Astfel, Școala Gimnazială Specială din Sfântu Gheorghe și Școlile Gimnaziale „Kriza János” din Aita Mare, „Konsza Samu” din Bățanii Mari, „Henter Károly” din Bodoc, „Bartha Károly” din Boroșneu Mare, „Bibó József” din Brateș, „Comenius” din Brețcu, „Bálint Gábor” din Catalina, „Végh Antal” din Cernat, „Horn Dávid” din Comandău, „Darkó Jenő” din Dalnic, „Jancsó Benedek” din Ghelința, „Czetz János” din Ghidfalău, „Tőkés József” din Malnaș, „Kelemen Didák” Mereni, „Orbán Balázs” din Moacșa, „Kun Kocsárd”din Ojdula, „Tréfán Leonárd” din Poian, „Apor István” Sânzieni, „Kicsi Antal” Turia, „Kálnoky Ludmilla”din Valea Crișului, Școala nr. 1 din Zăbala și „Mikes Kelemen” din Zagon vor primi în folosință, cu titlu gratuit, materiale didactice și echipamente digitale.

Președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, a precizat că instituția pe care o conduce a câștigat finanțare pentru dotarea a 34 de unități de învățământ, însă restul echipamentelor vor fi predate după ce consiliile locale vor adopta hotărâri de primire a acestor bunuri.

„Marea majoritate a proiectelor de hotărâre – 40 la număr – se leagă azi de două mari proiecte,  unul fiind dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unor unități de învățământ, iar celălalt pachet de proiecte este achiziționarea autobuzelor electrice cu 16+1 locuri (…) Trebuie specificat că acum sunt doar 23 de unități de învățământ (pentru care s-a aprobat darea în folosință gratuită a materialelor – n.r.), dar am câștigat proiect pentru un total de 34. Putem să dăm și celorlalte comune, cu condiția să adopte hotărâri de Consiliu Local de preluare, iar celelalte comune încă nu au adoptat aceste hotărâri. Când le vom primi, în proxima ședință le putem preda și lor”, a declarat președintele CJ Covasna, Tamás Sándor.

Tot în ședința de joi, consilierii județeni au aprobat 17 proiecte de hotărâre privind predarea în proprietatea autorităților administrativ-teritoriale a unor microbuze electrice de 16+1 locuri, care vor ajunge în municipiul Târgu Secuiesc, orașele Baraolt și Covasna, respectiv comunele Brateș, Cernat, Dobârlău, Estelnic, Ilieni, Lemnia, Malnaș, Ojdula, Ozun, Poian, Reci, Sânzieni, Vâlcele și Zagon.

„Sunt două proiecte mari în cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență. Primul pachet se referă la darea în folosință gratuită a echipamentelor de laborator pe care le-am cumpărat și pe care le predăm școlilor (…) După ce vom primi și celelalte loturi – pentru că vom mai avea și mobilier, și echipamente IT, pentru sport – urmează să le dăm și pe acelea în folosință gratuită (…) Asemănător este și în cazul microbuzelor, doar că pe acestea nu le dăm în folosință gratuită, ci le predăm în proprietate”, a precizat vicepreședintele CJ Covasna, Jakab István Barna.

Președintele CJ Covasna, Tamás Sándor, a precizat că pentru fiecare dintre cele două pachete au putut fi accesate câte 36 de milioane de lei, suma totală atrasă fiind de circa 72 de milioane de lei.

Potrivit acestuia, restul materialelor și echipamentelor urmează să fie achiziționate și predate unităților de învățământ până la finele anului.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio