Ştiri locale

Mica Unire va fi sărbătorită luni, la Sfântu Gheorghe, cu efective reduse, fără tehnică militară şi fără public

Împlinirea a 163 de ani de la Unirea Principatelor Române va fi sărbătorită luni, la Sfântu Gheorghe, dar evenimentul nu se va bucura nici în acest an de public numeros, din cauza măsurilor impuse pentru limitarea răspândirii Covid-19.

Conform programului transmis de conducerea Garnizoanei Militare Sfântu Gheorghe, ceremonia va fi organizată într-un cadru restrâns, la Grupul statuar „Mihai Viteazul”, fără tehnică militară și fără public, iar pentru evitarea aglomerărilor de persoane vor putea depune coroane și jerbe de flori doar reprezentanţii Prefecturii şi Consiliului Județean Covasna, ai Primăriei şi Consiliului Local Sfântu Gheorghe, și cei ai instituțiilor aparţinătoare Sistemului de Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională.

Publicitate

„Din cauza situației sanitare actuale, ceremonia se va organiza cu participarea detașamentelor de onoare cu efective reduse, fără tehnică și fără public, cu respectarea numărului de persoane și a măsurilor în vigoare care se aplică pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 pe durata prelungirii stării de alertă pe teritoriul României”, a transmis conducerea Centrului militar judeţean Covasna într-un comunicat de presă.

Manifestările vor începe şi în acest an la ora 12:00 cu întâmpinarea prefectului Ráduly István, care va fi însoțit de comandantul Garnizoanei, Lt.col. ing. Dorin Neagu. Evenimentul va fi urmat de prezentarea onorului militar, trecerea în revistă a gărzii de onoare și salutul drapelului de luptă, intonarea imnului național, oficierea serviciului religios, un scurt program artistic şi depunerea de coroane, jerbe și buchete de flori, iar prin staţia de sonorizare va fi difuzată Hora Unirii.

În anii trecuţi, pe lângă ceremoniile militare, religioase și tradiționala defilare, programul cuprindea și momente artistice, participanţii dansau Hora Unirii în faţa statuii voievodului Mihai Viteazul, iar manifestările se încheiau cu tradiţionalul bal organizat de Prefectura Covansna.

În 2019, supriza evenimentului organizat cu ocazia Unirii Principatelor Române a fost un cal negru care a îngenuncheat în faţa statuii voievodului Mihai Viteazul.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio