Ştiri locale

Mica Unire, sărbătorită duminică la Sfântu Gheorghe fără public, fără defilare și fără tradiționala Horă a Unirii

Duminică, 24 ianuarie, se împlinesc 162 de ani de la Unirea Principatelor Române, însă evenimentul din acest an nu se va bucura de prezența unui număr mare de participanți, din cauza măsurilor impuse pentru limitarea răspândirii Covid-19.

Ceremonia va fi organizată într-un cadru restrâns, în prezența prefectului județului Covasna și a comandantului garnizoanei militare Sfântu Gheorghe, cu participarea detașamentelor de onoare, însă fără tehnică militară și fără public, potrivit Prefecturii Covasna.

Publicitate

Vor lipsi în acest an și tradiționala horă a unirii, programele artistice, dar și defilarea, iar pentru evitarea aglomerării vor putea depune coroane și jerbe de flori numai reprezentanții Prefecturii, Consiliului Județean, Primăriei Sfântu Gheorghe și cei ai instituțiilor aparținând Sistemului Național de Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională.

„Din cauza situației sanitare actuale, conform proiectului Ordinului șefului Statului Major al Apărării, privind organizarea și desfășurarea ceremoniilor militare dedicate Zilei Unirii Principatelor Române – 24 ianuarie 2021, ceremoniile se vor organiza cu participarea detașamentelor de onoare cu efective reduse, fără tehnică și fără public, cu respectarea numărului de persoane și a măsurilor prevăzute în H.G. nr. 3/11.01.2021, privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu 13 ianuarie 2021, precum și stabilirea măsurilor ce se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19”, transmite Prefectura Covasna.

Conform programului publicat pe site-ul instituției, începând cu ora 12:00, la Grupul statuar „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe va avea loc o ceremonie militară cu depuneri de coroane, jerbe și buchete de flori, urmată de întâmpinarea prefectul județului, Iulian Todor, care va fi însoțit de comandantul garnizoanei.

Garda de onoare va prezenta onorul militar, după care se va trece la salutul drapelului de luptă și intonarea imnului național al României.

De asemenea, potrivit conducerii Prefecturii Covasna, după oficierea serviciului religios și rostirea alocuțiunilor, prin stația de sonorizare va fi difuzată Hora Unirii, însă nu se va putea dansa așa cum se întâmpla în alți ani.

**

Programul de anul trecut a cuprins, pe lângă ceremoniile militare şi religioase, depunerile de coroane și jerbe de flori, și tradiționala defilare, și un program artistic, care s-a încheiat cu tradiţionala horă a unirii în faţa grupului statuar, iar în urmă cu doi ani surpriza evenimentului a fost un cal negru care a îngenuncheat în faţa statuii voievodului Mihai Viteazul.

Important! Imagini video de la ceremonia organizată duminică, 24 ianuarie, cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române, veți putea urmări pe pagina noastră de Facebook – We Radio Sfântu Gheorghe.  

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio