
Membrii Sanitas intră în grevă japoneză. Sindicatul a solicitat convocarea Comisiei de Dialog Social
Federația Sanitas intră, începând de miercuri, în grevă japoneză, sindicaliştii fiind nemulțumiţi că Guvernul refuză acordarea salariilor de bază la nivelul celor prevăzute de lege pentru anul 2022, şi a sporului pentru condiţii de muncă, pentru toate categoriile de personal din sistemul sanitar, arătând că la nivel naţional 85.000 de salariaţi ar trebui să beneficieze de creşteri salariale anul viitor.
Preşedintele Sanitas Covasna a declarat că la nivelul judeţului sunt afectați de aceste înghețări circa 300 de angajați din sistemul sanitar și social. Acesta a precizat că în cursul zilei de joi 4 membri ai Sanitas Covasna se vor alătura primei acțiuni de protest care va fi organizată în fața Guvernului.
„Legea salarizării se aplică doar pentru unii și nu și pentru alții. Se creează o zarvă și o gălăgie, și deja în rândul personalului TESA este o furie și o dezamăgire, sunt total demotivați la locul de muncă. Vorbim de aproximativ 15% din salariații din sistemul sanitar, și pe bună dreptate (…) Această lege a fost încălcată chiar de cei care au emis-o, și de Guverne, din 2018 încoace. Conform legii, de la 1 ianuarie 2022, toată lumea ar fi trebuit să fie la maxim pe grile, toate categoriile profesionale. Un economist ar fi trebuit să primească undeva la 35% în patru tranșe anuale, asta era diferența dintre salariul avut în 2017 și ce ar fi trebuit să se întâmple de la 1 ianuarie 2022. I s-au dat două tranșe, adică în jur de 16%, la 1 ianuarie 2021 s-a prorogat termenul prin Ordonanța de Urgență 226, au spus că nu sunt bani pentru categoriile auxiliar-sanitar și TESA. Anul acesta s-a făcut un mic compromis pentru doar o fracție, infirmiere, brancardieri și îngrijitoare, adică ce trebuiau să primească de la 1 ianuarie 2021, vor primi la 1 ianuarie 2022, sumele sunt 100 de lei net, iar personalul TESA a fost uitat. În județul Covasna aproximativ 270-300 de salariați în situația asta”, a explicat Vasile Neagovici.
Acesta susţine că salariaţii din sănătate şi asistenţă socială sunt în prezent sub nivelul anului 2017 în ceea ce privește veniturile.
Guvernul a solicitat răgaz câteva luni
Până în prezent, sindicaliştii nu au primit o reacție pe măsura așteptărilor, astfel că de miercuri aceştia vor purta banderole albe sau însemne Sanitas, şi vor cere convocarea comisiilor de dialog social de la nivelul prefecturilor județene.
Preşedintele Sanitas Covasna spune că Executivul a cerut un răgaz de patru luni, perioadă în care ar urma să se realizeze un nou calendar pentru aplicarea integrală a Legii 153/2017.
„Colegii care au fost în Guvern au primit rugămintea de a da un răgaz de 120 de zile pentru a se analiza cum vor evolua lucrurile la începutul anului viitor, din punct de vedere bugetar. Mi-e jenă mie de ce se întâmplă la nivel guvernamental, (…) de modul în care se aplică niște legi. În Legea salarizării sunt 5 principii, printre care: responsabilitate, echitate, nediscriminare, dar niciunul nu se respectă, și este frustrant. Sunt sigur că intenția lor este să discutăm despre 1 ianuarie 2023, să ne mai amâne un an, și vom ajunge la nivelul salariilor minime pe economie. Este o nemulțumire, o frustrare și sunt total demotivați. Am voci din rândul angajaților din spitale care spun că nu mai fac nicio achiziție, au concedii de 2 ani neefectuate, și două luni de zile vor sta acasă. Să facă achizițiile cine vrea. Economistul la fel, instalatorul care a umblat toată ziua prin secțiile Covid și a reparat prizele și a mutat paturi, pentru că s-au reorganizat spitalele de 1.000 de ori de când a început pandemia, la fel. Toate astea s-au făcut cu acest personal: montează containere, mută containere, trage fire, trage oxigen, majoritatea s-au făcut cu personalul propriu al spitalului”, a mai spus preşedintele Sanitas Covasna.
Conform calculelor făcute de sindicalişti, la nivel naţional 85.000 de salariaţi ar trebui să beneficieze de creşteri salariale anul viitor, cheltuiala efectivă fiind de 68,3 milioane lei/lună şi 819,3 milioane lei/an.
(Ioana Ardeleanu)