Ştiri locale

Medicii de familie și cabinetele de obstetrică-ginecologie din județ se pot afilia programului de screening al cancerului de col uterin

Medicii de familie și cabinetele de obstetrică-ginecologie din județul Covasna sunt așteptate să se alăture programului de screening al cancerului de col uterin, derulat și coordonat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș.

Unităţile sanitare cu paturi, cabinetele medicale de obstetrică-ginecologie, publice sau private, și cabinetele de medicina familiei se pot înscrie la procedura de afiliere pentru a oferi servicii orientate spre prevenţie, depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin.

Publicitate

Potrivit inițiatorilor, ONG-urile pot deveni Centre de informare şi consiliere a femeilor din grupul-ţinţă, pentru a furniza servicii medicale specifice de informare şi consiliere referitoare la măsurile de prevenire a cancerului de col uterin, testare HPV sau Babeş-Papanicolau, precum şi management al cazurilor depistate.

„Invit toate unităţile sanitare publice sau private, cabinetele de obstetrică ginecologie private şi cabinetele de medicină de familie, ONG-urile din regiunea Centru, care îndeplinesc condiţiile de eligibilitate din procedura de afiliere, să îşi depună candidatura în vederea implementării acestui proiect important, prin care putem oferi populaţiei feminine servicii de screening prin finanțare europeană nerambusabilă”, a transmis dr. Cosmina Uzun, managerul proiectului.

Informaţiile referitoare la procedura de afiliere, criteriile de eligibilitate și documentele necesare pot fi accesate pe site-ul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş (AICI).

Unităţile sanitare pot transmite dosarele prin poştă/curier, sau prin e-mail la adresa: pocu.screening@gmail.com.

Scopul programului este creșterea accesului la servicii durabile și de înaltă calitate, inclusiv asistență medicală și servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate și servicii orientate către prevenție, screening, diagnostic și tratament.

Din luna iulie a anului trecut, județul Covasna este parte a primei rețele de screening din România pentru depistarea cancerului de col uterin. De la lansarea programului, caravana mobilă a ajuns în localități precum: Ilieni, Dobolii de Jos, Sâncraiu, Ghelința, Harale, Hilib, Turia, Covasna, Ojdula, Bixad, Micfalău, Belin, Întorsura Buzăului, Dobârlău, Zagon și Zăbala, iar la finalul lunii trecute a poposit și la Cernat.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio