Ştiri locale

Medicii de familie se pregătesc de protest. Dr. Lucia Sereș: „La nivel național am hotărât că de la 1 februarie nu intră nimeni în cabinet”   

Medicii de familie și specialiştii din ambulatorii se pregătesc de proteste. În mai multe județe din țară au ieșit în stradă pentru a-și striga nemulțumirile, iar în Capitală și-au anulat programul de lucru iar miercuri au pichetat sediul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), cu o zi înaintea negocierilor programate. Aceștia sunt hotărâți să nu mai încheie un nou contract cu CNAS dacă nu va fi retras proiectul prin care bugetul lor va fi redus cu 30%, și spun că de la 1 februarie vor fi nevoiţi să îşi închidă cabinetele sau să perceapă taxe pentru consultațiile medicale.

Într-un interviu la We Radio (video AICI), președinta Asociației Medicilor de familie Covasna, dr. Lucia Sereș, a declarat că situația este inacceptabilă, având în vedere că veniturile le-au fost deja reduse odată cu intrarea în vigoare a așa-numitei Ordonanțe a austerității, în luna octombrie a anului trecut.   

„Încep protestele și suntem mai hotărâți ca niciodată! Se mișcă toată țara. De data asta nu este vorba numai de medicii de familie, ci și de ambulatoriile independente, pentru că unele policlinici au un regim aparte, sunt integrate, dar cabinetele de ambulatoriu sunt în aceeași situație cu noi. Nu ni s-a comunicat nimic, noi am aflat de pe transparența decizională, deci medicul de familie trebuie să fie tot timpul în priză și să afle în avans tot ce gândesc decidenții. Pe 11 ianuarie am aflat cu stupoare că se modifică Contractul-cadru și Normele de aplicare – contract semnat numai de la 1 iulie 2023. Acum, am aflat că se modifică punctele și valoarea lor scade foarte mult, ne duce înapoi la anul 2019, în condițiile în care în toamnă, odată cu ordonanța austerității, deja s-au modificat taxele pentru cabinetele medicale, indiferent că sunt PFA sau SRL. Deja eram foarte îngrijorați cu ce vom plăti aceste taxe mărite (…) Toate modificările cuprinse în acest proiect, cumulate, scad veniturile chiar și cu 50%. Sunt așa de ascunse și întortocheat formulate – contractul acesta cadru are 595 de pagini – și sunt făcute în așa fel încât să nu înțelegi nimic”, a spus medicul.   

În cursul zilei de joi, reprezentanții medicilor de familie vor avea o serie de consultări cu reprezentanții CNAS, unde speră că vor reuși să rezolve situația fără ca bugetul destinat medicinei de familie să fie afectat.

„Suntem foarte hotărâți și uniți cu toții. Luni seara am avut ședință cu toți președinții de asociații din țară, (…) și am hotărât că în cazul în care nu se retrage acest proiect, de la 1 februarie nu mai încheiem contract cu CNAS, să vedem ce face fără medicina de familie (…) Cabinetele vor fi închise de tot, pentru că altfel nu rezolvăm nimic. Suntem sufletiști, pacienții sunt ai noștri, dacă mergi la cabinet nu reziști să nu faci ceva. Nu putem să le închidem ușile în nas pacienților, și atunci, dacă vine cineva că trebuie să meargă la o operație și are nevoie de bilet de trimitere, în cazul ăsta nu poți fără să ai contract cu Casa, pentru că altfel plătești tu. Iar dacă semnezi contractul, atunci s-a dus tot protestul. De data asta am hotărât toți, la nivel național, că de la 1 februarie nu intră nimeni în cabinet. Conducătorii noștri trebuie să ia aminte că suntem foarte hotărâți”, a mai spus dr. Lucia Sereș.

În țară, situația e cu atât mai tensionată cu cât aproape 4.000 de medici de familie ar urma să iasă din sistem și nu are cine să îi înlocuiască, iar cei aflați în pragul vârstei de pensionare amenință că se vor retrage din activitate.

În județul Covasna sunt 90 de cabinete de medicina familiei în contract cu CAS. Dintre medicii titulari, 37 au vârsta de peste 67 de ani, iar unul dintre medici urmează să împlinească 80 de ani. Peste jumătate din restul medicilor titulari au peste 60 de ani, iar numărul medicilor tineri care ar putea să îi înlocuiască este extrem de redus, spune președinta Asociației Medicilor de Familie Covasna.

„Anul trecut am reușit să deschidem 3 cabinete cu medici de familie tineri în oraș, dar durerea cea mare e la țară și se va deșertifica și mai mult”, a mai explicat medicul.    

Federația Sanitas a anunțat că va stabili un calendar al protestelor, următorul protest fiind programat pentru joi, în fața sediului Ministerului de Finanțe.

Amintim că săptămâna trecută CNAS a publicat în transparenţă decizională valoarea punctelor per capita şi pe serviciu în asistenţa medicală primară şi valoarea punctului pe serviciu în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate.

Actuala propunere este ca medicii de familie să primească 7,7 lei pentru fiecare pacient pe care îl au pe listă, față de 12 lei cât era în 2023. Pentru punctul per serviciu medical în asistența medicală primară vor primi 6,2 lei, față de 8 lei în 2023, iar în cazul policlinicilor, medicii de ambulatoriu vor primi pentru punctul per serviciu medical 3,3 lei, față de 4,5 lei în 2023.

Prin aceste scăderi de prețuri, un medic de familie care are, de exemplu, 2.000 de pacienți pe listă, va primi aproximativ 7.000 de lei pe lună, comparativ cu 10.000 de lei lunar cât primea în 2023. Prețul pentru o consultație decontată de CNAS va fi de 34 de lei, în loc de 44 de lei. Asta înseamnă că pentru serviciile medicale, un medic de familie care are 2.000 de pacienți, de exemplu, va primi în jur de 24.000 de lei, în loc de 30.000 de lei.

Dr. Lucia Sereș subliniază că suma pe care un medic de familie sau un specialist din ambulator (policlinică) o primește lunar de la CNAS, în baza serviciilor medicale facturate către Casa de Asigurări de Sănătate, nu reprezintă salariul medicului, ci venitul total al cabinetului, din care trebuie să plătească toate cheltuielile, în afara salariului lor. Astfel, în funcție de valoarea facturii lunare decontate de CNAS, de numărul de pacienți și de serviciile prestate, și venitul net al medicului ajunge să varieze foarte mult.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio