Ştiri locale

Medicii de familie fac înscrieri pentru următorul sezon gripal: „Anunțați acum medicul de familie dacă vreți vaccin antigripal în toamnă!”

În plin sezon al virozelor respiratorii, vaccinul antigripal a dispărut aproape complet din cabinetele medicilor de familie din toată țara, iar situația este similară și în județul Covasna. Ministerul Sănătății anunțase că va distribui alte 35.000 de doze, însă medicii spun că încă nu le-au primit.

Pentru a nu se ajunge în aceeași situație în sezonul gripal 2020-2021, medicii de familie îi îndeamnă pe pacienți să se înscrie din timp pe liste, pentru a putea beneficia în toamna acestui an de imunizare gratuită, întrucât până în data de 5 martie, toate cabinetele trebuie să trimită către Ministerul Sănătății solicitările pentru vaccin.

„Nu mai e vaccin, deşi Ministerul Sănătăţii a spus că a suplimentat cu 35.000 de doze, nu ştim unde sunt pentru că nu am primit. Numărul de doze se repartizează în funcţie de solicitări. Acum se fac estimările pentru sezonul gripal viitor, de aceea îi rugăm pe pacienţi, chiar şi pe cei care au bebeluşi de 6 luni, să anunţe telefonic medicul de familie dacă doresc vaccin în sezonul viitor. Ideal este să începem vaccinarea în octombrie-noiembrie. Raportarea se face până în data de 5 martie iar pacienţii care nu s-au înscris pe listele medicilor de familie ar putea rămâne descoperiţi în sezonul gripal viitor. Degeaba cerem vaccin în octombrie pentru că nu produce nimeni, este nevoie de timp”, a explicat președinta Colegiului Medicilor de Familie din județul Covasna, dr. Lucia Șereș.

Și mămicile cu sugari sau cele gravide sunt încurajate să se înscrie la cabinetul medicului de familie, iar celor care se tem că vaccinul le-ar putea face mai mult rău decât bine, specialiștii le atrag atenția că vaccinarea este cea mai sigură, dacă nu chiar singura metodă de profilaxie, mai ales în cazul femeilor însărcinate care pot face forme severe ale bolii.

În ultimele două zile, două alte două persoane și-au pierdut viața din cauza complicațiilor provocate de virusul gripal. Potrivt Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, este vorba despre o femeie de 70 de ani din București, decedată în cursul zilei de marți, și o alta de 90 de ani, din județul Mureș, ambele nevaccinate antigripal și având condiții medicale preexistente.

Numărul persoanelor decedate în acest sezon antigripal a ajuns la 15.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio