Medicii de familie din județul Covasna solicită Prefecturii să intervină la nivel central pentru ca veniturile să nu le fie reduse la jumătate
O delegație a medicilor de familie din județul Covasna, în frunte cu medicul Lucia Sereș, președinta Asociației, s-a deplasat luni la sediul Prefecturii Covasna pentru a solicita conducerii acestei instituții să intervină la nivel central în legătură cu modificarea HG nr. 521/2023 care, în opinia lor, va înjumătăți, de la 1 februarie, veniturile cabinetelor medicilor de familie. După discuții, reprezentanții Prefecturii au transmis că solicitările medicilor de familie covăsneni au fost trimise către Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
„Prefectul județului Covasna a primit în biroul său o delegație a Asociației Județene a Medicilor de Familie Covasna: pe doamna președinte, dr. Lucia Șeres, și pe medicul de familie Jakab Engya-Anikó, susținute de dr. Albert István, din partea cabinetelor medicale private. Medicii au cerut prefectului să intervină în legătură cu modificarea hotărârii de guvern 521/2023, care, în opinia lor, înjumătățește veniturile cabinetelor medicilor de familie. Ei afirmă că acest lucru va îngreuna furnizarea de asistență medicală primară și va descuraja și mai mult tinerii absolvenți să practice medicina de familie, în contextul în care un număr semnificativ de medici de familie au depășit sau se apropie de vârsta de pensionare”, au transmis reprezentanții Prefecturii Covasna.
Luni, în mai multe policlinici și cabinete de medicina familiei din țară au fost declanșate proteste spontane. Începând de la ora 12:00, timp de o oră, medicii de familie și cei din ambulatoriile de specialitate și-au strigat nemulțumirile în fața unităților medicale în care lucrează, înarmați cu pancarte.
Rafila cere rectificare bugetară pentru medicii de familie
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a comentat nemulțumirile medicilor de familie legate de finanțarea sistemului.
Ministrul a fost întrebat despre anunţul făcut de medicii de familie, care ameninţă că nu mai tratează pacienţii de la 1 februarie.
„Finanțarea este aprobată de Ministerul Finanțelor, dar din punctul meu de vedere trebuie să existe o rectificare bugetară”, a transmis Rafila, citat de Mediafax.
Acesta susţine că prima prioritate a ministerului este „dezvoltarea serviciilor medicale ambulatorii și dezvoltarea serviciilor de medicina de familie”.
Este un proces legal de negociere, a mai spus Rafila, adăugând că „o concluzie favorabilă ar fi să se mențină trendul de încurajare a dezvoltării acestor servicii”.
Problema este legată de resursele bugetare, pe măsură ce colectările vor fi mai bune, această problemă se va rezolva, a estimat Alexandru Rafila.
Ministrul a transmis un mesaj către medicii de familie, cerându-le să participe cu bună credinţă la negocierile organizate de CNAS, pentru găsirea unei soluţii care să permită finanţarea corespunzătoare a activităţilor medicale pe care le desfăşoară.
”Doar declaraţii fără discuţii, fără negociere, mai ales că această negociere are un cadru legal, nu este o negociere aşa, ad-hoc, este o negociere instituţională, trebuie să aibă loc şi în urma negocierii atunci putem să avem şi puncte de vedere şi să discutăm în mod serios şi despre alte lucruri care sunt necesare pentru îmbunătăţirea calităţii actului medical”, a spus Rafila, citat de News.ro.
Amintim că, potrivit informațiilor disponibile pe site-ul CNAS, de la 1 februarie 2024 ar urma să intre în vigoare un Ordin care prevede că valoarea unui punct per capita pentru medicii de familie va fi de 7,7 lei, iar a unui punct pentru servicii acordate pacienților de 6,2 lei, în timp ce consultațiile în policlinici vor fi plătite cu 3,3 lei/punct (în funcție de specialități, o consultație este punctată în prezent cu 2 până la 40 puncte).
Aceste valori sunt mult sub cele practicate în prezent, în baza contractului – cadru încheiat între CNAS și medici pentru lunile iulie – decembrie 2023 și prelungit prin act adițional pentru luna ianuarie a anului curent. Concret, în această perioadă, un punct pentru fiecare pacient din lista unui medic de familie este plătit cu 12 lei, un punct pentru servicii în cabinet cu 8 lei, iar unul pentru servicii în policlinică cu 4,5 lei.
În 2022, un punct per capita era plătit cu 10 lei, iar un punct pentru consultațiile în cabinetele medicilor de familie și în policlinici cu câte 4 lei.
Dacă Ordinul va intra în vigoare, de la 1 februarie tarifele plătite de CAS ar urma să fie cu circa o treime mai mici. La nivel național, circa 4.000 de medici de familie îndeplinesc deja vârsta de pensionare și spun că vor părăsi sistemul dacă proiectul devine decizie.
(Ioana Ardeleanu)