Ştiri locale

Medicii de familie din județul Covasna se pregătesc de proteste: „De la 1 februarie, veniturile cabinetelor de medicina familiei se vor reduce cu aproape 50%”

Medicii de familie din județul Covasna amenință cu declanșarea protestelor, nemulțumiți de faptul că Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate pregătesc, de la 1 februarie, reducerea veniturilor cabinetelor de medicina familiei și a celor de specialitate cu practică independentă. Președintele Asociației Medicilor de Familie Covasna, dr. Lucia Sereș, a transmis că aceste modificări sunt în detrimentul pacienților, și a îndemnat atât medicii care dețin cabinete de specialitate private, cât și pacienții, să susțină și să se alăture protestelor.

„Medicii de familie din județul Covasna au aflat cu stupoare că Ministerul Sănătății și Casa Națională de Sănătate pregătesc, de la 1 februarie 2024, reducerea cu aproape 50% a veniturilor cabinetelor de medicina familiei și a veniturilor Ambulatoriilor de specialitate cu practică independentă, pe lângă modificările de taxe valabile din 2024, creșterea prețurilor la bunuri și utilități, inflație. Sistemul informatic al CNAS funcționează cu mari sincope. Sunt și alte modificări preconizate în detrimentul pacienților. Aceste modificări nu pot fi acceptate și suportate. Ne pregătim de proteste. Așteptăm ambulatoriul să ni se alăture. Sperăm și în sprijinul pacienților!”, ne-a explicat dr. Lucia Sereș.

Și medicii din alte județe amenință cu proteste și atrag atenția că medicina de familie este din nou în prag de criză. Organizațiile reunite ale medicilor de familie (AMF, PMF, CMR) atrag atenția că reducerea bugetului alocat asistenței medicale primare va duce la probleme serioase de funcționare.

„După mult promovatele reforme din asistența medicală primară, prin care s-a dorit asigurarea accesului larg al populației la serviciile medicilor de familie, cu accent pe prevenție, și pentru care în cursul anului 2023 s-a acordat o finanțare cât de cât apropiată de nevoile acestui segment de asistență medicală, acum constatăm că bugetul scade, nemaiputând fi menținut cel asumat în urmă cu doar 6 luni. Reducerea bugetului alocat asistenței medicale primare, dublat de creșterea poverii fiscale la nivel de cabinete, organizate în majoritate ca profesii liberale și sub influența inflației, duce la probleme serioase de funcționare. Acestea vor avea consecințe în planul asigurării cheltuielilor angajate cu personalul, întreținerea și investițiile din cabinete. Medicina de familie, grav afectată de lipsa de personal, va continua să se adâncească în criza deșertificării iar cei care vor suferi, în ultimă instanță, sunt pacienții. Cu un pas înainte și doi pași înapoi în aplicarea politicilor din asistența medicală primară nu se pot rezolva problemele din sănătate”, au transmis organizațiile reunite ale medicilor de familie din Brașov.

Potrivit informațiilor disponibile pe site-ul CNAS, de la 1 februarie 2024 ar urma să intre în vigoare un Ordin care prevede că valoarea unui punct per capita pentru medicii de familie va fi de 7,7 lei, iar a unui punct pentru servicii acordate pacienților de 6,2 lei, în timp ce consultațiile în policlinici vor fi plătite cu 3,3 lei/punct (în funcție de specialități, o consultație este punctată în prezent cu 2 până la 40 puncte).

Aceste valori sunt mult sub cele practicate în prezent, în baza contractului – cadru încheiat între CNAS și medici pentru lunile iulie – decembrie 2023 și prelungit prin act adițional pentru luna ianuarie a anului curent. Concret, în această perioadă, un punct pentru fiecare pacient din lista unui medic de familie este plătit cu 12 lei, un punct pentru servicii în cabinet cu 8 lei, iar unul pentru servicii în policlinică cu 4,5 lei.

În 2022, un punct per capita era plătit cu 10 lei, iar un punct pentru consultațiile în cabinetele medicilor de familie și în policlinici cu câte 4 lei.

Dacă Ordinul va intra în vigoare, de la 1 februarie tarifele plătite de CAS ar urma să fie cu circa o treime mai mici.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio