Ştiri locale

Medicii de familie covăsneni: „A fost o perioadă stresantă. Unifarm a vrut să ne dea 5 litri de dezinfectant cu 1.000 de lei”

Lipsa materialelor sanitare, teama de necunoscut și vulnerabilitatea în fața unui virus pentru care deocamdată nu există tratament și posibilitate de imunizare au reprezentat principalii factori de stres în rândul medicilor de familie în primele luni de la apariția pandemiei COVID-19.

Confruntați inițial cu un număr mare de pacienți care nu mai puteau fi trimiși pentru consultații la diferiți specialiști, aceștia s-au văzut nevoiți să găsească soluții pentru rezolvarea tuturor cazurilor care treceau pragul cabinetelor medicale.

Într-un interviu la We Radio, medicul Lucia Sereș a vorbit despre experiența prin care medicii de familie din județ au trecut în ultimele luni. 

„A fost o perioadă foarte dificilă și pentru noi, o situație complet nouă. A fost foarte mult stres pentru că era pericol să închidem cabinetele și să rămână toți pacienții fără consultații. Era stresul să nu ne îmbolnăvim, și apoi să vedem ce facem cu pacienții pentru că nu aveam unde să îi trimitem. Noi, medicii de familie, a trebuit să gestionăm toată patologia, să rezolvăm toate cazurile. Pacienților le era de multe ori frică să vină și la noi, darămite să mai meargă undeva. A fost o perioadă foarte stresantă dar eu zic că ne-am descurcat destul de bine”, a explicat dr. Lucia Sereș.

1.000 de lei pentru 5 litri de dezinfectant este oferta pe care la un moment dat, presați de situația disperată și de lipsa acută de materiale sanitare, medicii de familie erau dispuși să o accepte. Salvarea a venit, însă, din partea Consiliului Județean Covasna și a Primăriei Sfântu Gheorghe care au distribuit materiale sanitare, echipamente de protecție și teste rapide COVID-19 în toate cele 30 de cabinete medicale din județ.

„Un alt stres a fost că nu aveam materiale de protecție, pandemia a venit brusc peste noi, am avut noi ceva stocuri dar de bun-simț, pentru o săptămână – maximum o lună, și nu în cantități foarte mari. Era un stres foarte mare pentru că nu se găseau. Consiliul Județean și Primăria Sfântu Gheorghe ne-au ajutat, toți medicii de familie din județ au primit pachete cu lucruri folositoare, pentru care le mulțumim foarte mult. Primăria ne-a ajutat chiar mai repede, a avut primele stocuri și ne-a dat și nouă. Încă avem, și acum au început să se și găsească, dar la început noi nu găseam nicăieri. Am căutat pe internet, erau niște prețuri exorbitante. UNIFARM a vrut să ne dea 5 litri de dezinfectant cu 1.000 lei. Eram dispuși să luăm și așa dar au venit pachetele de la Consiliul Județean și Primărie și atunci ne-am echilibrat și acum avem”, a povestit medicul.

Primăria Sfântu Gheorghe a distribuit în mod egal celor 30 de medici de familie din municipiu câte 305 măști de protecție, o şapcă de protecție, o mască din plexiglas şi o pereche de ochelari din plexiglas, precum și două perechi de pantofi de protecție şi două combinezoane, 500 de perechi de mănuși de unică folosință, 25 de teste rapide COVID-19 și 10 recipiente cu gel antibacterian şi dezinfectant, dar şi câte 5 litri de dezinfectant pentru suprafațe.

De asemenea, Consiliul Judeţean Covasna a alocat 150.000 de lei pentru achiziţionarea de pachete care conțineau câte 5 bucăţi de dezinfectant, 10 măşti FFP2, 10 combinezoane, câte 50 mănuşi şi 20 de halate de unică folosinţă, pe care le-a distribuit prin intermediul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică celor 103 medicii de familie care lucrează în judeţ.

Pacienții suspecți, testați în cabinetele medicilor de familie

Dr. Lucia Șereș spune că o parte dintre teste au fost utilizate pe pacienții care prezentau suspiciune de infectare cu noul coronavirus, însă fiecare medic de familie le-a utilizat „cum a considerat că este necesar”.

„A fost la latitudinea medicilor, fiecare a gestionat cum a considerat că este necesar. Testele sunt rapide și nu sunt foarte recunoscute. Sunt sigure, eu am încercat, i-am testat pe unii pacienți dacă am considerat, iar dacă au mers mai departe și a fost nevoie de test RT-PCR a fost și acela cu rezultat negativ. Am testat un pacient pentru siguranța noastră, pentru că eram în dubiu, a mai făcut un test pentru că a trebuit să fie internat, și a fost și acela negativ (…) Spre marea mea bucurie n-am avut pacienți infectați, ci doar contacți, din cei care lucrează în spital, aceia au fost izolați, dar restul pacienților nu au avut”, a precizat medicul.

Niciun medic de familie infectat

Niciunul dintre asistenții sau medicii de familie din județ nu a fost infectat cu noul coronavirus, însă au existat câteva situații în care aceștia au intrat în autoizolare până la negativarea rezultatelor în cazul persoanelor suspecte cu care aceștia au intrat în contact.

„N-a fost nimeni testat pozitiv, au fost câteva situații în care a trebuit să se autoizoleze pentru scurt timp până când cei cu suspiciune au primit rezultatele testelor, dar nu au fost cazuri testate pozitiv, au stat doar din precauție în autoizolare”, a mai spus Lucia Șereș.

Pericolul nu a trecut!

La aproape 4 luni și jumătate de la apariția primului caz de coronavirus în România, medicii sunt speriați de creșterea alarmantă a cazurilor noi, dar și de faptul că oamenii s-au relaxat, mesajele care îndeamnă la precauție și respectarea unor reguli minime pentru prevenirea răspândirii infecțiilor cu virusul SARS-CoV-2 nu mai au același impact, iar lucrurile pot scăpa foarte ușor de sub control.

Aceștia trag un nou semnal de alarmă și spun că singurele soluții pentru combaterea răspândirii noului coronavirus sunt purtarea măștii de protecție, evitarea spațiilor aglomerate și dezinfectarea mâinilor și suprafețelor atinse frecvent și de alte persoane.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio