Ştiri locale

Medicii ar putea ieși la pensie la 67 de ani. Dr. Lucia Sereş: „Mai eficient ar fi fost dacă s-ar fi creat condiții ca să nu plece tinerii, să aibă cine să ne înlocuiască”

Guvernul a găsit soluţia pentru criza medicilor din ţară: majorează vârsta standard de pensionare cu doi ani. Astfel, potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență publicat zilele trecute de Ministerul Sănătății în transparență decizională, cadrele medicale, indiferent de sex, ar urma să iasă la pensie la 67 de ani.

Conform legii, în prezent există trei variante, toate „la cerere”, respectiv pensionare la 63 de ani în cazul femeilor, la 65 de ani în cazul femeilor şi bărbaţilor, sau la 67 de ani indiferent de sex.

Publicitate

Medicii spun că, pe termen lung, modificarea legii nu rezolvă problema, iar o soluţie mai potrivită ar fi fost crearea tuturor condiţiilor pentru ca medicii tineri să nu mai fie tentaţi să plece la muncă peste hotare.

„Nu știm cum merge politica asta, unii se pensionează la 40 de ani, cum e cazul poliţiştilor, iar alții la 67… Nu sunt doctori, foarte mulți sunt în prag de pensionare, tinerii au plecat din țară și asta cred că vor să facă, să acopere lipsa de personal. Ca să pregătești un medic trebuie 6 ani de facultate, 5 ani de rezidențiat, încă 5 ani ca să dea primariatul, iar un medic e în deplinătatea forțelor cam la vârsta de 40 de ani. Nu au medici, așa că s-au gândit să îi chinuie pe cei rămași, mai ales pe cei din spitale care au gărzi, sunt puțini și foarte multe gărzi, și e foarte greu. După cum am văzut, un medic se poate pensiona și mai repede, dar nu știu cât succes va avea această lege, mai mult succes ar fi avut dacă ar fi creat condiții ca să nu plece tinerii, să aibă cine să ne înlocuiască pentru că efectiv nu are cine”, ne-a spus preşedinta Asociaţiei Medicilor de Familie din judeţul Covasna, medicul Lucia Sereş.

Aceasta spune că, în cazul medicilor de familie, în judeţul Covasna peste 50% dintre aceştia au trecut de 60 de ani şi se apropie de vârsta pensionării. Mai mult, există zone din mediul rural unde nu există nici măcar cabinet medical, iar acolo unde sunt, primăriile caută cu disperare medici de familie dispuşi să facă naveta pentru a-i înlocui pe cei care au ieşit la pensie.

Un medic de familie nu poate trăi din pensie. Va munci până îl vor duce la groapă direct din cabinet”

Deşi Guvernul pregăteşte modificarea legii reformei în domeniul sănătății, va rămâne în vigoare şi legea care le permite medicilor să se pensioneze la cerere la 63 de ani (femei), respectiv la 65 de ani.

Cu toate acestea, medicul Lucia Sereş este de părere că medicii de familie nu se vor grăbi să îşi lase cabinetele, deoarece pensiile sunt foarte mici.

„La medicii de familie e și mai catastrofă, ei având venituri foarte mici, au niște pensii din care nu pot trăi așa că vor munci până când îi vor duce la groapă direct din cabinet. Atunci când comparăm cuponul de pensii al unui polițist pensionat la 40 de ani cu al unui medic pensionat la 67 diferența este colosală, în favoarea polițiștilor, bineînțeles. Medicii de familie nu au cu cine să fie înlocuiți, pentru că nu sunt create condiții și nici nu se vrea nimic, e tot mai multă birocrație și e tot mai mult chin pe capul lor, dar nu se pensionează pentru că nu pot trăi din pensie. Să trăieşti cu 1.500 de lei în ziua de astăzi… 2.000, 2.500 de lei e foarte mult dacă are vreun medic atâta pensie, și atunci muncesc până mor. Nici modificarea aceasta nu este o soluție bună, nu așa se face politică de sănătate, dar în toate domeniile așa se întâmplă, nu merge nimic în țara asta, ne îndreptăm spre gard”, ne-a mai spus medicul.

În judeţul Covasna, din cei 88 de medici de familie care au rămas în activitate, peste jumătate au depăşit vârsta de 60 de ani, iar o parte dintre ei lucrează în continuare deşi ar putea ieşi la pensie.

Intenția Guvernului de stabili vârsta standard de pensionare la 67 de ani a stârnit nemulțumirea sindicatelor din sănătate, care se întreabă dacă medicii din specialități precum Terapie Intensivă, Urgență sau Chirurgie vor fi capabili să muncească până la 67 de ani.

În urmă cu doi ani, vârsta de pensionare a cadrelor medicale a fost majorată de la 65 la 67 de ani, însă doar la cerere, după ce o lege votată de Parlament și promulgată de președinte a fost publicată în Monitorul Oficial.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio