Ştiri locale

Medicamentele expirate pot fi preluate doar de spitale, însă legea nu are norme de aplicare. DSP Covasna și Colegiul Farmaciștilor recomandă populației să mai aștepte și să NU le arunce la gunoi sau în canalizare

Medicamentele expirate din gospodăriile populației vor putea fi preluate doar de spitalele publice și private, potrivit unei legi adoptate în luna octombrie a anului trecut, cu scopul de a reduce sau chiar elimina poluarea apei și a solului cu substanțe provenite din industria farmaceutică. Însă la mai bine de 3 luni de la publicarea legii în Monitorul Oficial, încă nu există o metodologie în acest sens, astfel că spitalele, deși obligate prin lege să preia medicamentele de la cetățeni, sunt nevoite să refuze.

Până recent, unele farmacii se angajau să colecteze aceste deșeuri periculoase de la populație pentru a le preda unor firme specializate cu care se află în contract. La Sfântu Gheorghe, spre exemplu, farmacia Medicom din strada Bánki Donáth nr. 5 colecta medicamentele expirate în ultima zi de joi a fiecărei luni. Procesul presupunea costuri suplimentare pentru farmacie, în baza contractului încheiat cu firma care se ocupă de neutralizarea deșeurilor periculoase.    

Atât farmaciștii, cât și conducerea Direcției de Sănătate Publică (DSP) Covasna le recomandă oamenilor care au medicamente expirate sau neutilizate în gospodării, să le depoziteze în locuri sigure, neaccesibile copiilor, și să aștepte până la rezolvarea vidului legislativ. Pentru ca măsura să fie aplicabilă, Ministerul Sănătății trebuie să stabilească, prin ordin, o metodologie în acest sens.

„Legea e clară, farmaciile nici până acum nu prea ar fi avut voie să preia medicamentele expirate, după legile existente, dar de acum e și mai clar. Nu știm cum o să fie la spitale, pentru că această lege a fost dată, dar normele de aplicare mai așteaptă. Așteptăm și noi, am mai dat telefoane și la București să întrebăm dacă e ceva concret, să știm și noi, pentru că am mai fost întrebați. Teoretic, spitalele și direcțiile de sănătate publică trebuie să știe cum o să fie. În prezent, legea spune clar că medicamentele expirate sunt preluate de spitalele de stat sau private, dar trebuie să apară normele de aplicare”, ne-a explicat președintele Colegiului Farmaciștilor din județul Covasna, Szabó Péter.

„Oamenii ar trebui să fie mai responsabili, să nu cumpere mai mult decât au nevoie”

În luna aprilie a anului trecut, zeci de cutii cu medicamente pentru diferite afecțiuni au fost descoperite abandonate în saci de gunoi, pe o stradă din Sfântu Gheorghe. La vremea respectivă, într-o postare pe Facebook, reprezentanții TEGA SA au tras un semnal de alarmă subliniind că medicamentele fac parte din categoria deșeurilor periculoase, fiind interzisă aruncarea acestora la gunoi sau în natură. În imaginile care însoțeau postarea apăreau mai multe cutii de medicamente, unele eliberate doar pe bază de prescripție, cum ar fi Euthyrox, medicamente antigripale și antirăceală, pastile pentru reducerea colesterolului, medicamente utilizate în tratarea anginei pectorale (Trimetazidină), în tratamentul ameţelii (Betaserc), sau Diazepam, Codeină, Codamin și laxative.

Președintele Colegiului Farmaciștilor spune astfel de situații apar, pe de-o parte, și pentru faptul că unii oameni cumpără mai multe produse farmaceutice decât ar avea nevoie, iar acestea ajung să expire. Neștiind ce să facă cu ele, unele persoane le aruncă la voia întâmplării.   

„Și oamenii ar trebui să se gândească de două ori, în primul rând să nu ia mai multe medicamente și vitamine decât au nevoie, să ia doar cât le trebuie, nu în plus că nu se știe ce o să fie în viitor. Acum, medicamentele sunt tratate cum ar fi trebuit și până acum să fie tratate: sunt considerate deșeuri biologice periculoase, în sfârșit e scris și în lege. Cine colectează medicamentele trebuie să aibă autorizație tocmai pentru așa ceva. Și noi așteptăm, speram că se rezolvă într-o lună-două, dar deja a trecut și încă nu avem nici noi răspunsuri pentru problema asta. Cei de la Medicom care preluau până acum medicamentele expirate le dădeau către firmele cu care noi suntem în contract, dar de fapt nici noi nu am fi avut voie, pentru că acest contract se referă doar la medicamentele expirate în farmacie, deci care au trasabilitate, poți ști de unde provin, cum au fost depozitate. Colegii s-au mai plâns, pentru că au fost aduse și feșe, vată și seringi folosite. Orice medicament care intră în farmacie se știe de unde vine, în ce condiții a fost transportat, dar dacă preiei ceva de la cineva, nu știi de unde provine. Aduceau chiar și din spital, de la cine știe ce infecții, și intra în depozitul nostru. Și legea prevedea că nu ai voie ca farmacie să preiei de la populație, dar a fost cândva un ordin de ministru care zicea că se pot prelua. Având contract, pentru noi nu este gratuit să le predăm la firmele care se ocupă cu neutralizarea. Costă în funcție de cantitate, de tipuri, deci nu e gratuit. Eu zic că cine are de aruncat medicamente să mai aștepte, să le pună deoparte undeva și să mai aștepte puțin până când se rezolvă, că așteptăm și noi să apară normele”, a mai explicat Szabó Péter.

Directorul DSP Covasna, Ágoston László, ne-a explicat că normele de aplicare a legii vor trebui să stabilească exact în ce condiții și în ce perioade vor putea spitalele să preia medicamentele neutilizate de la populație, dar și cine va suporta costurile suplimentare ale unităților medicale pentru procesul de preluare și neutralizare a medicamentelor. La rândul său, acesta recomandă ca populația să mai păstreze produsele farmaceutice în locuință, până la publicarea metodologiei.  

„De regulă, medicamentele nu sunt într-o cantitate atât de mare încât să nu mai poată fi ținute acasă, undeva, o perioadă de timp până când se rezolvă problema asta. Așteptăm de la Minister să apară normele, dar încă nu au apărut. Sunt niște costuri suplimentare, probabil, pentru spitale, trebuie discutat cum vor fi acoperite. Spitalele sunt obișnuite cu medicamentele proprii, care rămân din activitatea proprie, dar dacă e vorba să preiei de la întreaga populație deja e altceva și trebuie și niște condiții, unde și în ce mod să se preia. Din păcate, încă nu avem informațiile acestea, sperăm să apară normele cât mai repede pentru că într-adevăr este o problemă. Recomandăm ca oamenii să mai păstreze puțin medicamentele pe care le au, pentru că vor apărea aceste norme. Nu e o cantitate atât de mare de medicamente, deci într-un apartament tot se poate găsi un colțișor unde să fie păstrate până când se rezolvă problema asta”, ne-a spus directorul DSP Covasna, Ágoston László.  

Legea 269/2023 prevede și că se poate stabili amplasarea unor containere în cadrul spitalelor, destinate colectării medicamentelor expirate/neutilizate sau a altor dispozitive medicale. În cazul localităților mici unde nu există spitale, containere pentru colectarea medicamentelor expirate pot fi amplasate lângă dispensare. Costurile cu eliminarea finală a medicamentelor expirate vor fi acoperite cu bani de la stat, nu din fondurile spitalelor.

Măsura e motivată de faptul că, spre deosebire de farmacii, în spitale se face deja colectarea și distrugerea medicamentelor expirate sau a unor dispozitive medicale.

Mai mult, de la 1 ianuarie 2024, orice material publicitar destinat publicului larg trebuie să includă și atenționarea „medicamentele expirate și/ sau neutilizate se consideră deșeuri periculoase”.

Potrivit inițiatorilor legii, aproximativ 50% dintre medicamentele expirate nu sunt colectate în condiții de siguranță pentru mediu. În România, circa 1.500 de tone de medicamente expirate ajung anual la gropile de gunoi sau în sistemul de canalizare. Poluarea apei și a solului cu produse farmaceutice are un impact negativ major pe termen mediu și lung, deoarece reziduurile farmaceutice din natură sunt transferate, prin intermediul hranei, în organismul uman.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio