
Medic pediatru la Spitalul Judeţean Sfântu Gheorghe: „Este o greșeală să scoți copilul din pat în toiul nopții și să fugi cu el la Urgență imediat cum face febră”
Mulţi părinţi intră în panică atunci când copiii lor se îmbolnăvesc, şi fug disperaţi cu ei la medic sau la Urgenţă încă de la primele semne de febră, însă cel mai adesea problema nu este atât de gravă, spune medicul pediatru Gál Ramóna, specialist în cadrul Spitalului Judeţean Sfântu Gheorghe.
Într-o postare pe pagina de Facebook a spitalului, medicul a explicat cum trebuie să procedeze părinţii atunci când cei mici au febră, diferite tulburări gastrointestinale sau reacţii alergice, şi care este momentul în care copiii trebuie duşi la Urgenţă.
„Este de înțeles că părinții sunt îngrijorați de sănătatea copiilor lor, dar este o greșeală să scoți copilul din pat în toiul nopții și să fugi cu el la Urgență, pentru că sunt șanse mari să i se prescrie antipiretice, cum ar fi Nurofen, și să fie trimis acasă. Nu există motive reale de îngrijorare până când febra nu ajunge la 39 de grade, iar la Urgență ar trebui să apelăm dacă temperatura celui mic nu scade în cel mult o oră de la administrarea antipireticelor. În cazul în care, pe lângă febră, copilul are convulsii vizibile, tremură și își pierde cunoștința, este necesară administrarea tratamentului de urgență, acestea fiind simptomele convulsiei febrile”, explică medicul pediatru, care atrage atenția că orice medicament împotriva febrei trebuie administrat ţinând cont de greutatea şi vârsta copilului, iar părinţii trebuie să citească cu atenţie instrucţiunile de utilizare, pentru a nu depăşi cantitatea recomandată.
„Este o greșeală să îi dai copilului apă imediat după ce a vomitat!”
Frecvent întâlnite în rândul copiilor mici sunt și tulburările digestive (diareea sau vărsăturile). Potrivit pediatrului, părinţii trebuie să se asigure că cei mici sunt hidrataţi corespunzător, însă atrage atenţia că este o greşeală ca părinţii să le dea apă copiilor imediat după ce au vomitat, întrucât acest lucru poate întrăutăţi starea de greaţă.
„Aș dori să le atrag atenția părinților să lase copilul în pace dacă vomită! Urmăriți ce se întâmplă timp de o jumătate de oră. Dacă nu mai vomită, este bine să bea, încet. Dacă simptomele se agravează, sau starea de vomă reapare de mai multe ori, puteți merge la Urgență. Este o greșeală să îi dai apă imediat după ce a vomitat, deoarece stomacul este deranjat iar situația se va înrăutăți. Nu îndrăznesc să recomand medicamente antigreață, pentru că dacă părintele greșește doza pot apărea efecte secundare foarte urâte. În schimb, produsele pe bază de plante sunt mult mai bune, pe acelea le recomand”, transmite dr. Gál Ramóna.
În ceea ce priveşte timpul de aşteptare pentru urgenţele pediatrice, medicul spune că rareori se întâmplă ca părinţii să trebuiască să aştepte câteva ore în Unitatea de Primiri Urgenţe, doar în cazurile în care există alţi copii cu afecţiuni mai grave, care au prioritate.
Pediatrul subliniază că atât în cazul copiilor, cât și în cel al adulților, prioritatea la Urgență este dată de severitatea simptomelor, și nu de ordinea sosirii. Spre exemplu, o convulsie febrilă greu de controlat este prioritară în comparaţie cu o diaree care durează de 3 zile, dar, de regulă, timpul de așteptare pentru copii este mai mic de o oră.
Reacţiile alergice, o problemă pentru care trebuie mers la Urgenţă!
Şi reacţiile alergice reprezintă o problemă pentru care copilul trebuie dus cât mai curând la Urgență, explică specialistul, care spune că părinţii trebuie să fie atenţi la apariţia insuficienţei respiratorii: “Părintele cu siguranță va observa, deoarece copilul va avea dificultăți în respirație, sau tuse puternică și uscată, fără febră”, a mai transmis medicul.
(Ioana Ardeleanu)