Ştiri locale

Măsuri preventive în judeţ: mai multe persoane din Sfântu Gheorghe şi Întorsura Buzăului, venite recent din China şi Italia, au fost izolate la domiciliu. Preşedintele Iohannis îndeamnă populaţia şi presa la calm

Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Covasna a declarat, luni, că mai multe persoane din Sfântu Gheorghe şi Întorsura Buzăului, venite recent din China şi Italia, au fost izolate la domiciliu, deşi nu prezintă simptome ale bolii cauzată de coronavirusul COVID-19.

Şeful DSP Covasna, Agoston Laszlo, a precizat că măsura a fost luată preventiv, în contextul acţiunilor menite să stopeze răspândirea infecţiilor cu noul tip de coronavirus şi a menţionat că nu există motive de panică.

De asemenea, a mai menţionat că în cursul zilei de luni au fost identificate mai multe spaţii în care ar putea fi ţinute în carantină persoanele infectate cu noul coronavirus, în ipoteza în care vor apărea astfel de cazuri.

„Nu este cazul, dar preventiv am identificat aceste spaţii, ca să fie corespunzătoare, să asigure condiţii bune, apă, canalizare, căldură, să poată fi cazate cât mai puţine persoane în cameră, să nu fie în mijlocul comunităţii, ci mai retrase. Sperăm să nu fie nevoie, dar e bine să fim pregătiţi pentru orice eventualitate. (…) Persoanele aflate în izolare la domiciliu nu au probleme, colaborează foarte bine, sunt sunate periodic la telefon şi sunt întrebate cum se simt”, a declarat Agoston Laszlo.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Covasna, Marius Tolvaj, a declarat că, în cursul zilei de luni, o persoană aflată în stare febrilă, venită din Italia, a fost transportată preventiv la secţia UPU a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe. Potrivit acestuia, intervenţia a fost efectuată cu o autospecială de transport personal şi victime multiple.

Tot în cursul zilei de luni, o familie venită săptămâna trecută din Italia a fost izolată preventiv într-o locuinţă din oraşul Întorsura Buzăului, deşi nu prezintă simptome de boală. Prefectul judeţului Covasna, Iulian Constantin Todor, a precizat că este vorba despre trei persoane, doi adulţi şi un copil, care au venit cu avionul în România în data de 20 februarie.

Acesta a mai confirmat că nu există motive de panică, situaţia fiind sub control, şi a recomandat cetăţenilor să reacţioneze cu calm şi responsabilitate, să se documenteze din surse oficiale şi credibile şi să respecte recomandările făcute de autorităţi.

(Agerpres)

Preşedintele Iohannis convoacă CSAT şi îndeamnă populaţia şi presa la calm

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, luni seară, că a decis convocarea pentru miercuri a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) pe tema noului coronavirus.

 „Lucrurile s-au schimbat rapid în ultimele zile în ceea ce privește numărul de cazuri din Europa, în special în Italia. Situația de acolo generează multă îngrijorare în rândul cetățenilor români, date fiind legăturile strânse și comunitatea de români de acolo. Sunt în contact cu instituțiile pentru a monitoriza ce se întâmplă cu zonele unde sunt oameni în carantină”, a dat asigurări șeful statului.

„Vreau să fiu foarte clar: nu avem niciun caz de coronavirus înregistrat în România până în prezent, dar va trebui să fim pregătiți” a subliniat președintele. „Am decis să convoc CSAT pentru miercuri, 26 februarie, la ora 14:00 pentru a discuta strategia de combatere a unei potențiale epidemii la nivel național”, a anunțat Klaus Iohannis.

El a adăugat că autoritățile române au luat măsurile care se impun, dar trebuie să se insiste pe măsurile de comunicare eficientă și informare corespunzătoare. „Fac un apel la calm către cetățeni, să se informeze corect, să fie vigilenți și să respecte normele de igienă și sfaturile pe care le oferă medicii pentru a se proteja. Fac în aceeași măsură și un apel la mass-media să evite senzaționalul și știrile cu impact emoțional ridicat, care pot amplifica sentimentul de panică în rândul populației. Nu în ultimul rând, fac un apel la politicieni să nu speculeze această situație”, a cerut președintele. 

Apelul președintelui și decizia de a convoca CSAT intervin în condițiile în care criza legată de coronavirusul din China se adâncește și a intrat într-o nouă fază, în care epidemia începe să se intensifice în țări din afara Chinei, riscând să se transforme într-o pandemie. În Europa, cea mai gravă situație este în Italia, unde s-au înregistrat deja șapte decese în ultimele patru zile, iar numărul cazurilor de infecție cu coronavirus a trecut de 220. Guvernul italian a luat măsuri speciale, punând în carantină mai multe localități. MAE român a emis o atenționare de călătorie pentru Italia, iar Ministerul Sănătății a anunțat că persoanele care vin din Italia vor fi plasate în carantină, dacă există suspiciuni de contaminare.

Tot ce trebuie ştiut despre Coronavirus. Simptome, cum se transmite şi cum ne ferim

E bine de ştiut că virusul Covid-19 – Coronavirus nu se transmite prin aer, se transmite prin contactul la nivelul suprafeţelor, prin picăturile de tuse ajunse pe faţă, gură, nas, ochi. Dacă cineva tuşeşte şi sar picături pe butoanele unui lift, sau pe un scaun, ori pe o masă, cine va atinge acea suprafaţă cu mâna şi apoi îşi va atinge faţa, gura, ochii, va fi infectat.

Simptomele sunt febra, tuse (de obicei seacă) și dificultate în respirație care apare după o săptămână. Este o boală care durează destul de mult, peste o săptămână. Nu prea se întâlnesc rinoreea (mucii), strănutul sau durerea în gat.

Perioada de incubație este între 2-14 zile, dar de câteva zile se sugerează că ar fi chiar 24-27 zile. În această perioadă fără simptome omul este contagios și răspândește virusul.

Virusul rezistă în jur de o săptămână la temperaturi sub 20 de grade, apoi la peste 25-30 de grade începe să mai moară.

Virusul e distrus de săpun, de dezinfectanţi comuni precum alcoolul medicinal. Deci igiena mâinilor e foarte importantă! Nu mâncați fără să vă spălați pe mâini. Mâncarea ambalată este cea mai sigură. Atenție și la pâinea neambalată. Luați după voi șervețele umede dezinfectante dacă nu aveți cum să vă spălați pe mâini. Curățați mai des suprafețele cu alcool sau alte dezinfectante. Atenție în mijloacele de transport în comun, în magazine, restaurante, la muncă. Ștergeți și telefonul și tastatura deoarece de obicei sunt cele mai murdare lucruri dar și cele mai des folosite.

Folosirea măștii ajută dacă ești deja bolnav, să nu dai mai departe. Pentru cei sănătoși este cu două tăișuri deoarece specialiștii nu zic că ar proteja ba mai mult ar putea sa încurce deoarece pui mâna să o scoți sau o lași pe masă, apoi o pui din nou pe faţă și uite aşa te infectezi mai ușor.

Atenție la cei veniți din Italia! Sunt deja multe cazuri acolo. Încercați să nu vă întâlniți 2 săptămâni cu ei și ar fi bine să stea în carantină 14 zile.

Oricine începe să aibă febră, tuse și respirație grea și a intrat în contact cu cineva venit din China, Italia, Coreea de Sud, Japonia sau alte ţări asiatice în ultima lună, nu iese din casă, pune masca și anunță ambulanţa la 112.

Cei mai afectați sunt cei în vârstă și cei cu boli asociate. Cei mai mulţi se vindecă (în total 97%). Doar cazurile grave se internează adică cei care au nevoie de suport în respirație şi la care starea este afectată.

Momentan nu exista un tratament pentru acest virus. Se încearcă unele tratamente care se dau în HIV și imunoglobuline la cei cu fază severă dar nu este nimic sigur. Se merge doar pe simptomatice până în prezent.

Cele mai afectate ţări cu cazuri în creștere sunt China, Coreea de Sud și mai nou Italia.

Publicitate
banner we radio