Ştiri

Masca va deveni obligatorie în toate județele care depășesc pragul de 1,5 cazuri la mia de locuitori, faţă de 3 la mie în prezent

Premierul Ludovic Orban a anunțat, luni, după întâlnirea cu prefecții, că va propune în cadrul Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU) ca masca să fie purtată în spații deschise, în toate județele care înregistrează un indice de noi cazuri de COVID-19 de peste 1,5 îmbolnăviri la mia de locuitori. De asemenea, Guvernul ia în calcul ca deplasările să fie limitate pe timp de noapte.

„Va fi un proiect de hotărâre a CNSU în care vom actualiza lista țărilor și vom propune introducerea portului măștii în spații deschise în toate județele. Nu se va mai face diferențierea pe localități, ci pur și simplu vom introduce obligația portului măștii în județele care depășesc rata de infectare de 1,5 la mie”, a declarat Ludovic Orban.

Publicitate

Dacă luăm în calcul rata de incidență transmisă de Grupul de Comunicare Strategică luni, 2 noiembrie, purtarea măștii de protecția va deveni obligatorie în alte 22 de județe, pe lângă cele care sunt deja în scenariul roșu. Doar 11 județe au o rata mai mică de 1,5 cazuri la mia de locuitori.

Potrivit datelor transmise luni de DSP Covasna, la nivelul jud. Covasna incidența cumulată a cazurilor de infectare (fără focare) pentru ultimele 14 zile este de 2,41/1000 de locuitori.

Principalele declarații ale premierul Orban:

  • A fost o videoconferință la care au participat toți prefecții. Am discutat despre noi paturi la ATI, despre anchetele epidemiologice pentru persoanele care au fost diagnosticate pozitiv, astfel ca în 24 de ore să se poată dispune izolarea persoanelor care au fost contați cu cei pozitivi.
  • Am discutat și despre carantinarea localităților care au depășit indicele de 3 la mie.
  • Am discutat despre telemuncă, astfel încât să reducem aglomerațiile din mijloacele de transport în comun, despre decalarea programului de începere la ore diferite, să avem flux diferit în transport.
  • Vrem intensificarea controalelor în mijloacele de transport. Am solicitat prefecților să comunice cu primarii despre autorizațiile de funcționare ale operatorilor care nu respectă normele sanitare.
  • O să avem la 19 CNSU, unde vom actualiza lista țărilor. Vom analiza și purtarea măștii în spațiile deschise în județele unde se depășește rata de 1,5 la mie.
  • Vom transpune în măsurile în ordonanța de urgență. Joi probabil vom avea ședința de guvern unde vom aproba.
Publicitate
Publicitate
banner we radio