Ştiri

VIDEO. Masacru la Nisa de Ziua Naţională a Franţei. 84 de morți, sute de răniți, atacatorul a fost împușcat

Un adevărat masacru a lovit Franţa la Nisa, chiar de Ziua Naţională a Franţei. Un camion a intrat în mulțime pe o distanță de 2 kilometri chiar în momentul în care se încheiau focurile de artificii. A fost un măcel: incidentul s-a soldat cu zeci de victime. Cel puţin 84 de persoane au fost ucise, iar alte peste 150 au fost rănite, 42 fiind în stare gravă, în atentatul comis joi seară la Nisa, relatează publicaţiile Nice Matin şi Le Figaro citând surse din cadrul serviciilor de securitate franceze.

\"Camion

Presa locală transmite că șoferul camionului care a intrat în plin în mulțime este un bărbat de 31 de ani de origine tunisiană. Acesta ar fi strigat ”\’Allahu Akbar” înainte de a fi împușcat de către polițiști.

Publicitate

Şoferul camionului care a lovit sute de persoane în atacul de la Nisa avea asupra sa arme automate şi grenade, afirmă surse din cadrul serviciilor de securitate franceze, citate de postul BFM TV.

Camionul a lovit cu viteza de 60-70 km/h pe o distanţă de circa doi kilometri, trecând peste sute de persoane.

Conform unor surse, în vehiculul de 16 tone, cu lungimea de 10 metri, al cărui şofer a fost împuşcat mortal de forţele de ordine, au fost găsite arme automate şi grenade.

Citeşte >>> AICI <<< despre cum teroristul de la Nisa le-a spus polițiștilor că ”livrează înghețată”

Poliţia a anunţat că focurile de armă auzite au fost trase de forţele de ordine pentru oprirea camionului. Serviciile de securitate au tras mii de gloanţe în încercarea de a opri vehiculul.

Circa o sută de persoane s-au aruncat în mare în încercarea de a scăpa cu viață, scriu jurnaliștii de la Le Figaro, care citează surse din cadrul celulei de criză. Acestea au fost salvate și aduse la mal.

Președintele francez, François Hollande, și premierul Manuel Valls participă vineri dimineața la celula de criză convocată de urgență ca urmare a producerii atentatului. Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a transmis că este un ”paradox tragic” faptul că victimele atacului din Nisa celebrau ”libertatea, egalitatea, fraternitatea” de Ziua Națională.

”Este cea mai mare catastrofă pe care o trăiește regiunea noastră în istoria modernă. Acum trebuie să ne mobilizăm toate serviciile, toți psihologii, voluntarii care sunt antrenați să ajute oamenii. Vom munci împreună cu imamii, preoții, rabinii care ni se vor alătura pentru a ajuta victimele și familiile care suferă și care, probabil, vor rămâne cu răni toată viața … Vreau să le mulțumesc oamenilor care i-au primit pe trecători și celor care ne-au arătat în această noapte că, sperăm, solidaritatea încă mai există într-o lume care este prea egoistă și individualistă”, a declarat primarul din Nisa în cadrul unei conferințe.

Reţeaua teroristă Stat Islamic este principalul suspect în cazul atacului comis joi seară în oraşul francez Nisa, cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei.

Autorităţile franceze iau în calcul mai multe ipoteze în cazul atacului în care a fost utilizat un camion. Una dintre ipoteze este cea a unui \”act criminal\” comis de un extremist, posibil un individ cu afecţiuni mentale.

A doua ipoteză este cea a unui atentat comis de organizaţia teroristă Stat Islamic sau de reţeaua teroristă Al-Qaida. Organizaţia fundamentalistă sunnită Stat Islamic a revendicat atentatele comise pe 13-14 noiembrie 2015 la Paris, soldate cu 130 de morţi. Reţeaua teroristă a avertizat Franţa cu noi atentate, fiind principalul suspect în acest caz, în contextul în care atacul intervine într-un moment simbolic – Ziua Naţională.

Simpatizanţi ai organizaţiei teroriste sunnite care ocupă teritorii în Siria, Irak, Libia şi Egipt au postat pe Twitter mesaje prin care celebrează atentatul de la Nisa, soldat, conform unui bilanţ provizoriu, cu 76 de morţi.

Atentatul nu a fost încă revendicat.

\"camion

 

Publicitate
Publicitate
banner we radio