Ştiri locale

Managerul Spitalului Județean Sfântu Gheorghe: „Decizia de suspendare a internărilor și operațiilor trebuia luată. Cifrele arată că săptămânile următoare vor fi grele”

Spitalul Județean din Sfântu Gheorghe va permite în continuare intervențiile chirurgicale și internarea pacienților care necesită tratamente oncologice, hematologice, reumatologice, care suferă de boli rare, necesită intervenții chirurgicale pentru extirparea tumorilor, dializă sau intervenții arteriovenoase care nu pot fi amânate.

Precizarea vine după ce șeful DSU, Raed Arafat, a anunțat luni seară că unitățile sanitare publice din țară vor suspenda, pentru 30 de zile, internările și intervențiile chirurgicale care nu reprezintă urgențe, din cauza creșterii numărului de cazuri de Covid-19.

Publicitate

Într-o conferință de presă, managerul spitalului, András-Nagy Róbert, a declarat că deciziile vor fi luate pentru fiecare pacient în parte, de către medicul specialist care va decide dacă pacientul poate fi reprogramat pentru operație sau cazul reprezintă o urgență.

„Dispoziţia este obligatorie, însă noi am privit şi privim întotdeauna în ansamblu asistenţa medicală din spital, însemnând că avem în tratament pacienţi cronici care necesită în continuare investigaţii medicale pentru continuarea tratamentelor, internare pentru continuarea tratamentelor. Există situaţii în care o internare este impusă datorită faptului că este în curs de evaluare o suspiciune de boală tumorală, de cancer, și considerăm că aceste cazuri nu pot fi programate. În toate cazurile în care boala în sine, datorită condiţiilor medicale, s-ar agrava în timp în mod deosebit, este indicat, din punctul nostru de vedere, fie un episod de spitalizare de zi, fie de spitalizare continuă, motiv pentru care aceste internări se fac. Întotdeauna medicul va decide şi va argumenta dacă este posibil ca pacientul să se reprogrameze pentru o altă dată (…) Tratamentele de specialitate oncologică, hematologică, reumatologică şi de boli rare, intervenţiile chirurgicale pentru boli neoplazice, pentru cazuri de oncologie, procedurile de monitorizare a femeilor însărcinate, naşterile, procedurile de dializă, unele intervenţii arteriovenoase sau de patologie arteriovenoasă în care poţi face tromboză venoasă dacă nu se face intervenţia respectivă, toate acestea pot fi făcute”, a explicat managerul spitalului.

Potrivit acestuia, intervenții precum cele de colecist, de cataractă, sau cele de protezare vor putea fi amânate, respectiv reprogramate după trecerea perioadei de 30 de zile stabilită prin ordinul privind suspendarea internărilor și a operațiilor.

„Medicul specialist întotdeauna va decide, le-am lăsat colegilor noştri această posibilitate, ei îşi cunosc mai bine pacienţii, ei ştiu mai bine şi văd evoluţia bolii cu care se confruntă pacientul. Decizia aceasta le-am lăsat-o lor, categoric argumentat, pe nişte fundamente medicale concrete, pentru că vorbim despre un ordin, o lege în această privinţă, şi trebuie să o aplicăm şi noi”, a mai spus András-Nagy Róbert.

Internările și operațiile programate pentru această săptămână vor decurge normal

Potrivit acestuia, pacienții care au fost deja programați pentru intervenții chirurgicale care urmează să aibă loc în această săptămână nu vor fi amânați, iar în cazul celor programați pentru săptămâna viitoare, decizia va fi luată de către medicii specialiști, urmând ca în situația în care cazurile nu reprezintă o urgență, aceștia să fie anunțați de reprezentanții unității medicale, respectiv să fie reprogramați pentru o dată ulterioară.

„Categoric nu te poţi juca cu pacientul care este deja pregătit pentru intervenţie pentru săptămâna aceasta. Noi, la nivelul spitalului, am luat decizia ca aceste intervenţii care au fost programate pentru săptămâna aceasta să nu se amâne. În cazul celor care sunt programaţi pentru săptămâna următoare, se va lua o decizie la nivelul secţiei, în condiţiile evaluării medicului, dacă poate fi reprogramată intervenţia sau nu. Dacă poate fi reprogramată, pacientul va fi contactat şi se va stabili o nouă dată peste aceste 30 de zile. Sper ca perioada de suspendare să rămână doar pentru 30 de zile şi să nu dureze mai mult. Întotdeauna am contactat pacienţii care sunt sau vor fi reprogramaţi. Săptămâna aceasta, pacienţii se internează normal”, a mai spus managerul.

„Cred că această decizie de suspendare a internărilor și operațiilor trebuia luată”

András-Nagy Róbert este de părere că măsura de suspendare pentru 30 de zile a internărilor și operațiilor care nu reprezintă urgențe, pe fondul creșterii numărului de cazuri de Covid-19, a fost una necesară, chiar dacă nu îi avantajează pe unii pacienți.

Acesta a precizat că deși în prezent la Spitalul Județean Sfântu Gheorghe „situația este sub control”, o creștere și mai mare a numărului de cazuri în perioada următoare ar putea duce la noi măsuri, și a făcut  un nou apel prin care a solicitat locuitorilor să se protejeze.

„Întotdeauna am dorit şi sper că am şi reuşit să găsim acel echilibru între asistenţa medicală Covid şi cea non-Covid, mai ales în această perioadă. Am fost printre primele, dacă nu chiar primul spital care a lucrat şi-şi o perioada lungă de timp, dar echilibrul acesta este foarte fragil. Dacă privim din punctul de vedere al pacientului, este o decizie drastică, nepotrivită, dar din punctul de vedere al sistemului cred că această decizie trebuia luată, mai ales dacă ne uităm cifrele care ni se comunică, şi la faptul că de câteva zile suntem cu peste 10.000 de cazuri/zi. Trebuie o atenţie mai mare din partea locuitorilor, există posibilitatea vaccinării, şi în continuare sunt multe chestiuni cu care nu numai spitalele, dar şi locuitorii pot ajuta la evoluţia acestei pandemii. Cifrele şi previziunile arată că săptămânile următoare vor fi grele. În momentul de faţă, la noi în spital situaţia este sub control dar sunt curios cum şi ce condiţii suplimentare ne va aduce perioada următoare, pentru care va trebui să ne pregătim şi să facem faţă”, a mai spus managerul.

Miercuri, la Spitalul Județean din Sfântu Gheorghe se aflau internați 41 de pacienți testați pozitiv Covid-19, dintre care 6 în stare gravă la Terapie Intensivă. Potrivit datelor unității medicale, 3 dintre pacienții internați cu Covid au fost vaccinați anterior.

În ultima săptămână, 4 femei și 3 bărbaţi care se aflau internați cu forme grave ale bolii la spitalul din Sfântu Gheorghe și-au pierdut viața în urma complicațiilor date de virus.

 (Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio