Ştiri locale

Managerul Spitalului Județean Sfântu Gheorghe: „Facem un nou apel la locuitori să nu ezite să se ducă la medic dacă au o problemă”

Cazurile care ajung în atenția medicilor specialiști în ultima perioadă sunt mult mai grave față de cele din anii precedenți, în principal din cauza faptului că, poate și de teama infectării cu virusul SARS-CoV-2, unii pacienți neglijează afecțiunile pe care le au.

Managerul Spitalului Județean din Sfântu Gheorghe, András-Nagy Róbert, afirmă că în ultima perioadă bolnavii evită să se prezinte la specialiști și preferă, poate, să se autodiagnosticheze folosind informațiile găsite pe internet.

Publicitate

Acesta subliniază că unele afecțiuni, chiar și dintre cele ușoare, se pot agrava și pot deteriora starea de sănătate a pacienților în cazul în care aceștia amână prezentarea la cabinetul medicului.

„Pacienții care vin în ultima perioadă, și la Terapie Intensivă și pe celelalte secții, sunt cazuri mult mai grave decât în anii precedenți, într-o stare decompensată (…) Facem un nou apel la locuitori să nu ezite să se ducă la medic, fie că este vorba despre spitalul nostru, medicul de familie, sau despre un alt spital din țară. Ideea este să se ducă la consult dacă apare o problemă, pentru că și o chestiune banală, cum ar fi o gastrită, poate avea consecințe și se poate agrava. Numărul pacienților care se îndreaptă către medic s-a redus, deci teama de infectare cu virusul SARS-CoV-2 a avut și această consecință pe toate segmentele, indiferent că vorbim de kinetoterapie, despre o operație sau de necesitatea unui tratament cronic”, a explicat András-Nagy Róbert.

„Medicii n-au făcut atâția ani de facultate ca să fie înlocuiți de motoare de căutare pe internet!”

Secolul tehnologiei scoate din ce în ce mai des la lumină „specialiști” în toate domeniile, însă o problemă majoră este faptul că unele persoane se încred mai degrabă în „Dr. Google” decât în sfatul medicului specialist.

Managerul Spitalului atrage atenția că autodiagnosticarea nu este niciodată o idee bună, și cu atât mai mult într-o perioadă în care omenirea se confruntă și cu o pandemie care la nivel global, conform statisticilor oficiale, a afectat peste 96 de milioane de persoane și a ucis peste 2 milioane, majoritatea având și alte afecțiuni asociate.

„Lumea trebuie să conștientizeze că dacă există o problemă medicală, aceasta nu trebuie rezolvată pe Google sau Yahoo. Autodiagnosticarea, mai ales în această perioadă, este o problemă. Nu de aceea medicii au terminat 6 ani de facultate și încă 4-5-7 ani de rezidențiat de specializare ca să fie înlocuiți de un motor de căutare pe internet. Pacientul trebuie să se ducă la un medic în care are încredere. Problemele medicale nu se tratează pe internet, ci pe o platformă medicală, fie că vorbim de  spital, policlinică, urgență sau medic de familie”, a subliniat András-Nagy Róbert.

Potrivit acestuia, în ultimele luni a crescut și numărul pacienților care au ajuns în stare gravă la secția de Terapie Intensivă a Spitalului județean Sfântu Gheorghe.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio