Ştiri locale

Managerul Spitalului Județean: „Nu avem educație sanitară. Sunt copii în județ care s-au spălat pe dinți pentru prima oară în clasa a 5-a”

Educația sanitară ar trebui să fie predată în școli, iar copiii ar trebui să învețe cum să se îngrijească, dar și când trebuie să meargă la medic pentru controale de rutină, întrucât de cele mai multe ori aceste informații nu le află din familie.

Declarația îi aparține managerului Spitalului Județean Sfântu Gheorghe, András-Nagy Róbert, care într-un interviu la We Radio a afirmat că în județ există și cazuri de copii care au învățat despre igiena orală abia la vârsta de 10-11 ani.

Publicitate

„Nu avem cultură şi educaţie sanitară. Nu este normal ca un copil să ajungă să bage în gură o periuţă de dinţi abia în clasa a 4-a sau a 5-a, şi există astfel de situaţii, mi-au confirmat amici, medici stomatologi. La fel, ar trebui să știi că după ce te duci la toaletă trebuie să te speli pe mâini, și chiar şi înainte. Ar trebui o formă de conştientizare a copiilor, să îi învăţăm din timp când să se ducă la medic, când să facă un screening, când să facă o analiză. Noi nu facem analizele anuale, noi mergem la medic doar când ne doare, și nici atunci imediat, ci după o săptămână, ca să vedem dacă ne trece, şi dacă nu ne trece peste o săptămână, la ora 3 noaptea sunăm la ambulanţă”, a spus András-Nagy Róbert.

Paradoxal, numărul bolnavilor de hepatită A din județul Covasna a crescut în perioada pandemiei, în special în rândul copiilor, în ciuda faptului că s-a vorbit constant despre igiena mâinilor și protejarea populației.

Cunoscută și ca „boala mâinilor murdare”, hepatita A este extrem de contagioasă, igiena precară, alimentele și apa contaminată reprezintă principalele surse de infecție.

În primele două luni din vara anului trecut peste 50 de persoane au ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe cu acest diagnostic.

(Ioana Ardeleanu)

Foto: stirileprotv.ro

Publicitate
banner we radio