Ştiri locale

Managerul Spitalului Județean: „În ultimul an am muncit foarte mult și uneori am simțit că efortul colegilor mei nu a fost recunoscut în mod echitabil”

În ultimul an, volumul de muncă din spitalele din țară a crescut considerabil, iar pe lângă epuizare și teama constantă de infectare cu virusul SARS-CoV-2, personalul medical s-a lovit și de refuzul sau lipsa de reacție a guvernării în ceea ce privește plata anumitor drepturi salariale, în ciuda nenumăratelor proteste organizate de sindicatele din toată țara.

Și nu doar medicii, infirmierele și asistenții s-au lovit de aceste probleme. Alte categorii, precum personalul auxiliar sau administrativ, au fost neglijate sau excluse de la acordarea unor sporuri și stimulente.

Managerul Spitalului Județean din Sfântu Gheorghe, András-Nagy Róbert, subliniază că munca unui instalator sau a unui electrician este la fel de importantă pentru sănătatea pacientului, mai ales când este vorba despre o defecțiune apărută într-o secție Covid-19. 

Cu toate acestea, angajații din aceste domenii au fost lăsați pe dinafară.  

„Am muncit foarte mult, mai ales în ultima perioadă, și câteodată am simțit că din punct de vedere legislativ colegilor mei nu le-a fost recunoscută munca în mod echitabil. Mă refer la sporurile și stimulentele financiare care, cred și susțin eu, au fost acordate în mod inechitabil în această perioadă. Au fost acordate doar pentru partea medicală a angajaților spitalului, părțile administrative au fost lăsate la o parte, ca și cum această activitate administrativă nu ar fi fost importantă. Munca instalatorului care trebuie să desfunde o țeavă, să rezolve o problemă de încălzire în zona Covid, sau cea a electricianului care trebuie să rezolve o problemă apărută la rețeaua electrică în Terapie Intensivă Covid, este la fel de importantă din punctul de vedere al însănătoșirii pacientului, ca și activitatea medicului, a asistentului sau a infirmierei. Partea administrativă la care mă refer a fost lăsată pe dinafară din categoria stimulentelor”, a explicat András-Nagy Róbert.

Printre revendicările pe care sindicaliștii din sănătate le-au avut în ultimele luni s-au numărat acordarea stimulentului de risc pentru personalul medico-sanitar care în perioada stării de urgenţă a intrat în contact cu pacienţi suspecţi de infecţia cu SARS-CoV-2; acordarea sporului de până la 30% pentru personalul din sistemul sanitar şi cel de asistenţă socială, acordarea voucherelor de vacanţă și a sporului de 55 – 85% pentru personalul din unităţile sanitare şi DSP-uri, dar și deblocarea posturilor în unităţile sanitare și de asistenţă medico-socială.

Marți, peste 100 de membri Sanitas din toată țara au protestat în faţa Parlamentului României pentru a atrage atenţia celor care urmează să voteze bugetul pentru acest an, că subfinanţarea sistemului sanitar şi al celui de asistenţă socială pot duce la colaps, „cu atât mai mult cu cât în luna martie se aşteaptă valul 3 al pandemiei de Covid-19”.

Într-o postare pe pagina oficială de Facebook Sanitas România, sindicaliștii au transmis că salariaţii din aceste două sisteme sunt în prima linie a luptei împotriva pandemiei de mai bine de un an, timp în care „au fost numiţi eroi, dar au fost trataţi ca dezertorii, deşi numărul celor decedaţi la datorie se apropie deja de 100”.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio